Raskere og mer stabil Windows 98

Her er en enkel (men godt gjemt) metode for å ta tilbake kontrollen over Windows 98 hvis du opplever at maskinen blir ustabil og treg.

Hvis du synes Windows 98 går i tregeste laget, kan det være på tide å sjekke hva som skjer "under panseret" og finne ut hvilke programmer Windows egentlig starter når du starter maskinen. Typiske problemkandidater er drivere eller små residente programmer som ikke strengt tatt er nødvendig, og som fyller opp minnet og krasjer mot andre programmer som du virkelig har behov for.

Med Systemkonfigurasjon kan du kontrollere nøyaktig hvilke programmer Windows laster. Foto: Torvald Kvamme
Med Systemkonfigurasjon kan du kontrollere nøyaktig hvilke programmer Windows laster. Foto: Torvald Kvamme Vis mer

Løsningen ligger i et lite program som heter Systemkonfigurasjon. Dette programmet lar deg kontrollere nøyaktig hva Windows starter, og hvis du gjør noe galt, er det enkelt å rette feilen etterpå. Vi har hatt flere maskiner i redaksjonen som har blitt betydelig raskere og mer stabile når vi har fjernet unødvendig rusk og rask.

Problemet har så langt vært at det også er mulig å starte residente (programmer som ligger "usynlig" i minnet) via registerfilen. Registerfilen er en slags database som kontrollerer det aller meste av Windows-miljøet. Denne filen er svært vanskelig (og risikabel) å redigere, men de aller tøffeste kan gjøre det ved å klikke Start/Kjør, skrive Regedit og trykke Enter. Vi anbefaler det ikke. Et mye bedre alternativ er å bruke programmet Systemkonfigurasjon.

Forberedelser

Det første du bør sjekke før du starter Systemkonfigurasjon er oppstartmenyen. Alle programmer som ligger i denne menyen, starter automatisk når Windows starter. For å sjekke dette, kan du klikke Start/Programmer/Oppstart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Windows 98 gjør det mye lettere å fjerne disse menyvalgene. Du trenger bare å høyreklikke på menyvalget og velge Slett. Alternativt kan du lage deg en egen mappe og flytte dem dit. Det er bare å ta tak i menyvalgene og dra dem dit du vil ha dem. Da er det enklere å få dem tilbake hvis du fjerner litt for mye.

Systemkonfigurasjon

1. Klikk Start/Kjør, og skriv msconfig
2. Systemkonfigurasjon har en rekke skilleark med de forskjellige systemfilene som bestemmer hva som skal lastes automatisk. Klikk skillearket Oppstart. Her kan du fjerne krysset foran programmer du ikke vil starte automatisk.

Vær litt forsiktig med å fjerne programmer du ikke helt kjenner hensikten med. I de fleste tilfellene kan du likevel se hva det dreier seg om ved å kikke på katalogen programmet hentes fra. Hvis programmet hentes fra en programkatalog, er det som oftest trygt å fjerne.