Raskere modem på vei

Til tross for ISDN, kabel og ADSL er det stadig mange situasjoner hvor modem er det eneste praktiske alternativet for oppkobling til Internett. Nå kommer det nye standarder som gir modemhastigheten enda et puff oppover.

Den harde kjerne av nettbrukere har for lengst skaffet seg ISDN, eller enda mer effektive forbindelser. Men det er ikke alltid at det er mulig eller ønskelig å investere i en slik tilknytning.

For de uetablerte

Hvis du enda ikke har skaffet deg et permanent bosted, men flytter relativt ofte mellom forskjellige midlertidige boliger, er det lite aktuelt å investere i ISDN eller enda kraftigere tilkoblinger. Siden det innebærer oppgradering av abonnement og montering av koblingsboks, koster det penger både å installere og å flytte. Derfor er det en lite interessant løsning.

Det er mer vanlig at det allerede eksisterer en god, gammeldags analog talelinje, så det er mer interessant å bruke penger på ditt eget utstyr som du alltid har med deg.

Hotellbrukere

For folk som er mye på farten i jobbsammenheng, og trenger tilknytning til Internett fra hotellrommet, er det stadig ikke noe utbredt alternativ til modem. Enkelte hoteller har egne rom med PC, men funksjonaliteten er begrenset til de mest typiske bruksområder som tekstbehandling, regneark, epost og surfing. Dette er ikke alltid tilstrekkelig, så et modem er stadig nødvendig.

Det er merkelig at ikke flere hoteller har lagt inn muligheten for å koble PCer til et internt nettverk som er koblet til Internett. Prisen for dette blir fort lavere pr rom enn å installere komplette PCer bygget inn i flotte møbler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny standard

Den nye standarden heter V.92 og er en oppgradering av V.90. Det er ingen endringer i nedlastningshastigheten, den består på 56k. Forskjellen er at hastigheten på opplastning økes med opptil 40%, som vil si opp til 44k fra 33.6 som er dagens maksimum. Dette gjelder riktignok under ideelle forhold. Er det dårlige linjer vil hastigheten falle, slik som den alltid gjør med modem.

Også oppkoblingstiden skal bli redusert, ved at "forhandlingene" mellom ditt modem og enheten som står hos nettilbyderen skal ta vesentlig kortere tid. Dette er mer et irritasjonsmoment enn en stor ytelsesgevinst, men mange vil likevel sette pris på dette.

I tillegg kommer det en ny kompresjonsteknikk, som skal gi ytterligere 25% gevinst. Ved nedlasting av ikke-komprimerte data, som all HTML-koden du tar imot når du surfer på nettet, vil dette ha en gevinst. Dette gjelder imidlertid ikke data som allerede er komprimert på andre måter, som bildefiler i GIF og JPEG-format, og musikkfiler i MP3-format.

Nye produkter

Det ventes at de største leverandørene, som 3Com,.Lucent og Motorola, vil ha produkter klare for markedet allerede mot slutten av året. Dette gjelder både på mottakersiden og hos brukeren i felten.