Raskere harddisk med ny kontroller?

Har du kjøpt ny og rask harddisk og lurer på om du egentlig får utnyttet hastigheten? Vi har testet et Promise 100 Ultra ATA/100 kontrollerkort mot et standard Intel hovedkort med Ultra ATA33.

Selve kortet er av beskjedent format, og har to 40-pinners kontakter for 80-leders Ultra ATA-kabler. Det er nødvendig med disse spesialkablene for å gi tilstrekkelig kvalitet på signalet. Én slik kabel følger med i pakken, og du kan ha to harddisker på hver kabel.

LES OGSÅ:

Kortet fungerer i tillegg til harddiskkontrolleren som sitter på hovedkortet i PCen, så du har nå muligheten til å bruke totalt 8 harddisker.

Kortet støtter harddisker på opptil 128 GB, men siden BIOSen på kortet enkelt kan oppgraderes kan den sikkert håndtere større disker, hvis det blir behov for det.

Installasjon

Kortet lot seg installere uten problemer av noen art i Windows Me. Vi koblet det til en 46 GB IBM 75 GXP, som er vår testvinner i harddisktesten. Denne støtter ATA-100 og er den generelt raskeste EIDE disken som finnes i skrivende stund.
Vi kjørte både vårt eget testprogram og SiSoft Sandra, og i begge tilfeller fikk vi klart bedre ytelse med Promise 100 kontrolleren. Men bildet er likevel ikke så enkelt.

Resultater og kommentar

SiSoft Sandra rapporterte en indeks på 25688 med ATA/100-kortet mot 19146 på ATA/33. Referansetallene var 13000 på ATA/66 og 8000 på ATA/33, svært lave verdier sammenlignet med dagens disker.

Raskere harddisk med ny kontroller?

Denne tabellen viser forskjellen med standard ATA/33 mot Promise ATA/100, kjørt på samme PC, som har 600 MHz Pentium III og 256 MB minne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både lese og skrivehastigheten forbedres vesentlig, med over 20 %.

Ved kombinert skriving og lesing, er det prosessoren som utgjør begrensningen.

Raskere harddisk med ny kontroller?

Denne tabellen viser forskjellen på ATA/33 og ATA/66, kjørt på to forskjellige PCer. Prosessorene var her henholdsvis 400 og 500 MHz og minnet var 128 MB på begge PCene.

Raskere harddisk med ny kontroller?

Denne tabellen sammenligner resultatene fra ATA/66 og ATA/100. Forskjellen i skriving og lesing er liten, den store forskjellen finner vi ved kombinert skriving og lesing. Her er det tydelig at prosessorhastighet og mengden minne spiller en vesentlig rolle.

Konklusjon

Du vinner i de fleste tilfeller mer på å oppgradere til raskere prosessor og mer minne, enn på å oppgradere diskkontrolleren.

Hvis du allerede har prosessor på 600 MHz eller mer og 256 MB minne, vil du kunne skvise enda litt mer ut av PCen og den nye ATA/100-disken din med et nytt kontrollerkort.

Prisen ligger på 695.- kroner og norsk importør er Multimedia Express