Raskere harddisk med ny driver?

Intel har nettopp lagt ut nye harddisk-drivere for sine siste hovedkort. Du får raskere disk, men ikke helt gratis. Vi har testet den nye driveren mot den gamle.

Det finnes tallrike tips og triks som skal gjøre maskinvaren din raskere. Noen ganger har en liten detalj svært dramatisk effekt, som å slå på DMA i egenskaper for harddisken. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

I de fleste andre tilfeller er det oftest snakk om helt marginale forbedringer, gjerne i sammenheng med helt spesielle typer programmer som spill, eller sanntidsprogrammer som harddiskopptak og lydmiksing. For vanlig allsidig bruk er det sjelden behov for de kryptiske inngrepene, siden du fort bruker mer tid på å "tweake" enn du sparer i bruk. Vi har samlet de beste tipsene i denne artikkelserien.

Nye drivere

Likevel er det noen ganger mulig å øke ytelsen i deler av det komplekse systemet som en moderne PC er. Da er det snakk om å fordele systemresurser som tidsluker og minnebufring. Dette håndteres i stor grad av brikkesettet, og Intel har nylig sluppet enn oppdatering av driverne til dette. Det er i første rekke en forbedring av ytelsen på håndtering av Ultra ATA harddisker, men driveren skal også gi generelt bedre ytelse i systemet.

Etter å ha lest svært rosende ord om denne driveren, måtte vi jo teste den selv.

OBS: Denne oppdateringen gjelder bare for brikkesettene i 810, 820 og 840-serien! Har du et eldre hovedkort med BX-brikkesett har du ingen ting å hente her.

Installasjon

Vi har flere PCer med 810E-brikkesettet, som fungerer helt glimrende til kontorbruk. Vi har derimot klokelig valgt å unngå 820-baserte PCer, som enten er belemret med feil eller krever latterlig dyrt RAMBUS-minne.

Det kreves at du først installerer en egen oppdatering for brikkesettet hvis du ikke kjører Windows 2000. Vi lastet ned denne først, og installasjonen av begge programmene gikk fullstendig smertefritt. Det var nødvendig med omstart etter hver oppgradering.

Testmåling

Vi kjørte vårt ordinære testprogram for harddisker, som vi bruker i alle våre tester av harddisker.

Som tabellen viser kunne vi definitivt måle en forbedring av ytelsen, men den var ikke dramatisk. Det er også tydelig at det du vinner på diskytelse taper du i CPU-forbruk, og vel så det i noen tilfeller.

Hvis du kjører programmer som trenger både diskytelse og CPU-kraft samtidig, er det tvilsomt om denne nye driveren gir deg en netto gevinst. Vi anbefaler derfor at du først sjekker den nåværende ytelsen med dine kritiske programmer. Så tar du en fullstendig backup av systemet og tester på nytt etter at du har installert den nye driveren.

Vi valgte å beholde den nye driveren på vår kontormaskin, men ville ikke gjort det hvis vi skulle bruke PCen til redigerning og utvikling av krevende multimedia.

Den nye harddiskdriveren finner du her