Raskere grafikkort - helt gratis!

Grafikkortet som sitter i PCen kan gi deg mer ytelse enn du har regnet med. Særlig hvis kortet benyttes mye til spill, er det lurt å se på mulighetene for å skvise mer ut av det. Vi gir deg noen tips.

Du har sannsynligvis hørt utrykket ”overklokking”, spesielt i forbindelse med prosessorer. Overklokking går ut på å øke klokkehastigheten til brikken ut over det produsenten har satt opp i utgangspunktet. Prosessen er ikke risikofri, i og med at en overklokket prosessor genererer mer varme. I verste fall kan dette ødelegge prosessoren.

LES OGSÅ:

Men med noen forholdsregler kan overklokking fungere glimrende, og det mange ikke vet, er at også grafikkort kan overklokkes. Effekten blir spesielt merkbar i spill. Forskjellene kan være ganske store, så etter vår mening er overklokking verdt et forsøk.

Slik går du frem

Still inn klokkefrekvensen - enkelt og greit
Still inn klokkefrekvensen - enkelt og greit Vis mer

Det finnes flere måter å overklokke på, avhengig av hvilket kort du har. Alle kort har informasjon om klokkehastighet i registerfilene, og det er rimelig enkelt å forandre det akkurat der, om du vet hva du skal lete etter. Vet du ikke det, finnes det flere programmer som hjelper deg å stille inn riktig frekvens. Slike programmer er som regel skrevet for bare ett bestemt kort, og omfatter gjerne flere innstillinger enn bare klokkefrekvens.

I det siste har også flere grafikkort-produsenter begynt å inkludere overklokkingsmuligheter i sine offisielle drivere. For eksempel har driverne til Hercules Dynamite TNT-kortet innebygget en slik mulighet. Disse driverne fungerer faktisk med alle Riva TNT-baserte kort.

Til syvende og sist, har du et kort du vil overklokke men ikke vet hvordan, må du begi deg ut på nettet for å finne informasjon. For tips om eldre kort kan du forsøke Fastgraphics.com, og maskinvaresider som Tweak3D, Sharky Extreme, AnandTech og Tom’s Hardware publiserer hyppig artikler og tips om overklokking. Ellers er sider dedikert til bestemte grafikkbrikker (som Riva 3D eller Rage3D) et bra sted å lete etter forslag til hvordan skvise mest mulig ut av kortet ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig med ekstra kjøling

Om overklokking er verdt å forsøke, avhenger egentlig av dine krav. Har du en litt tregere maskin, , vil vi anbefale å prøve. Det viktigste er å holde prosessoren kjølig. Har ikke kortet ditt innebygget vifte, er det lurt å kjøpe en gammel 486 vifte og skru det fast oppå grafikkbrikken. Overdreven frekvensøkning uten tilstrekkelig kjøling kan ødelegge prosessoren.

Så hva vinner du? Økt hastighet. Forskjellen du oppnår varierer, og er stort sett avhengig av din CPU og hvilken oppløsning du bruker. Vi overklokket et Voodoo 2-kort fra 90 til 97 MHz, og ytelsesøkningen i Quake II var 4 bilder per sekund (800x600-modus). Testen ble gjort på en Pentium II 333-maskin. Vi har også sett på flere tester utført av andre, og mønsteret er tydelig: de fleste spillene går 4-6 fps raskere etter overklokking, og forskjellen er mest merkbar i høyere oppløsninger. Har du et system som sliter med oppløsninger over 640x480, er det lite å vinne. Ytelsesøkningen er avhengig av flere faktorer, og du må derfor eksperimentere litt for å finne ut hvilken effekt du får på din maskin.

Konklusjonen er i alle fall at overklokking kan fungere bra. Resultatet, hvis du er forsiktig, blir at grafikkortet ditt kjører raskere, og det gjør spillene dine morsommere – og det liker vi jo alle.

Flere tips om varmekontroll

Når du overklokker grafikkortet ditt, vil det bli mere varme i PCen. I denne artikkelen får du en rekke tips om hva du må passe på for at PCen skal fungere stabilt og sikkert.