Raskere FireWire-løsning for harddisker

Vi har tidliger testet forskjellige Firewirebaserte løsninger for eksterne harddisker. Felles for alle er at de er tregere enn den samme disken montert internt. Nå finnes det andre alternativer.

Når vi testet FireWire-diskløsningen fra Western Digital og et FireWire-kabinett for alle typer media, var det påtagelig at ytelsen for harddisker ble vesentlig redusert, sammenlignet med direkte tilkobling av selve harddisken til en vanlig diskkontroller i PCen. Vi oppnådde aldri mer enn bort i mot 60 % av ytelsen når disken ble plassert i et eksternt FireWire-kabinett.

Nå har det kommet en ny løsning, som gjør at dette fallet blir langt mindre, i de fleste tilfeller knapt merkbart.

Brikkene faller på plass

Løsninger ligger i en ny brikke fra Oxford Semiconductor - OXFW 911- som kombinert med en kraftig RISC-prosessor og hurtige buffere oversetter mellom de to protokollene og flytter data med en helt annen hastighet enn det som tidligere var mulig.

I tillegg skjer oversettingen av kommandoene ikke lenger bare sekvensielt, men sammenflettet.
Det resulterer i typisk 10 MB/sekund bedre ytelse både på skriving og lesing, og gjør FireWire til en enda mer attraktivt grensesnitt for harddisker på bærbare. Også for stasjonære PCer vil FireWire bli mer aktuelt, kanskje særlig for spesielle bruksområder hvor det er ønskelig med en spesielt støysvak PC.

Flere produkter lansert

Det første firmaet som lanserte produkter basert på 911-brikken var Granite Digital. Dette firmaet har lange tradisjoner som leverandør av høykvalitets SCSI-løsninger. Spesielt kablene, et svært følsomt ledd for eksterne SCS-kjeder, har gjort Granite Digital til et sikkert kort for å oppnå stabile SCSI-løsninger, spesielt i Mac-miljøer.

Etter at Mac-verdenen gikk over fra SCSI til FireWire som tilkoblingsstandard for eksternt utstyr, har Granite Digital satset på å oppnå samme ledende posisjon som leverandør av FireWire-utstyr. De var derfor først ute med kabinetter for eksterne disker basert på den nye raske brikken fra Oxford.

I tillegg til egne produkter, selges også disse løsningene som en OEM-løsning for andre produsenter. Det tilbys flere løsninger, for en og to disker, og alle typer ATA/ATAPI-enheter støttes på samme enhet. Det betyr i praksis at både harddisker (ATA) og CD-brennere/lesere, DVD, MO, tape og andre lagringsenheter med utskiftbare medier (ATAPI) støttes.

Det er derfor ikke noe problem å tilby et kabinett som kan brukes til CD-brenner og harddisk, eller DVD og ZIP, eller alle andre mulige kombinasjoner av ATA/ATAPI-enheter.

Sjekk eller vent

Hvis du er på utkitt etter den optimale hastigheten, og den enkleste mest brukervennlige tilkoblingen, så bør du sjekke om utstyret er basert på den nyeste FireWire <-> ATA-teknologien.

Flere andre produsenter har allerede annonsert produkter, og andre brikkeprodusenter, blant annet Texas Instruments, har også nye FireWire-brikker på beddingen.