Raskere disk med Windows 2000?

Microsoft anbefaler Windows 2000, mange PC-produsenter anbefaler det og mange IT-ansvarlige stemmer i. Vi har begynt å teste ytelsen på forskjellig maskinvare, for å se om dette gir gode grunner til å oppgradere fra Windows Me.

I forbindelse med testing av et raskt kontrollerkort for de nyeste og raskeste harddiskene, installerte vi Windows 2000 i tillegg til Windows Me, på den samme PCen.

Så kjørte vi de samme ytelsestestene på harddisken under begge operativsystemene.
Samtidig mottok vi et eksternt kabinett for harddisker, som kobles til PCen med FireWire. Her gjorde vi også ytelsestestene både under Windows Me og Windows 2000.

Raskere på det meste

Vårt testprogram er utviklet for Windows 9x, og rapporterer derfor ikke CPU-forbruket korrekt. Derfor har vi ikke tatt med denne parameteren i testen. At Windows 2000 generelt utnytter prosessoren langt bedre enn Windows 9x er en annen sak. Men dette kommer definitivt også håndtering av harddisker til gode.

I tabellen under ser du resultatet av testene av kontrollerkortet Promise 100 med testvinneren 46 GB IBM 75 GXP under Windows Me og Windows 2000.

Leseytelsen er noe lavere, men på alle de andre områdene er Windows 2000 klart bedre og totalt sett en vinner.

I tabellen under ser du resultatet av testene av den eksterne boksen for EIDE-disker i de to operativsystemene. I boksen satt det den samme disken, en 46 GB IBM 75 GXP.
Her var også leseytelsen lavere, men spesielt skriveytelsen, både målt separat og i kombinerttesten, vesentlig bedre.

Konklusjonen er uansett klar: Windows 2000 gir i de fleste praktiske sammenhenger bedre diskytelse.

Vi vil fortsette å teste utvalgt maskinvare under begge operativsystemer, inntil neste generasjon Windows for ”vanlig bruk” – Whistler - er tilgjengelig.