Raske minneplugger - en bløff?

Minneplugger finnes i mange utgaver, er de virkelig så raske som det påstås?

For et par uker siden kjøpte vi en ny minneplugg som skulle brukes i stedet for harddisk, for avspilling av samples i forbindelse med bruk av virtuelle instrumenter (VST). Aner du ikke hva dette betyr finner kan du lese vår artikkel om dette her.

Hastighetene på minnepluggene er ikke lenger så langt under det du oppnår med en ekstern harddisk, hvis man skal stole på leverandørene. Spesifikasjonene på vår Corsair FlashVoyager var oppgitt til 27 MB/sek skriving og 34MB/sek lesing, og det var jo hyggelige tall.

Men stemte de? Kollega Loftås hadde ikke oppnådd de spesifiserte tallene i sin test av en påstått rask plugg. Vi bestemte oss for å teste både Corsair FlashVoyager og noen andre plugger vi hadde liggende.

Ikke som lovet

Minneplugger har i stor grad erstattet CDer når vi i pressen mottar bilder, informasjon og annet materiale på pressekonferanser og lignende arrangementer. De fleste sender heldivis slike data over nett som vedlegg, men man blir jo sittende med noen minneplugger etter hvert. Man kjøper jo også selv en plugg i ny og ne når det trengs.

Vi plukket ut en 2 GB fra Toshiba, en 4GB SanDisk Cruzer (fra tilbudskassa på Clas Ohlson), en ultrakompakt 8 GB fra Kingston (den ligger alltid i lommeboka sammen med myntene) og altså vårt nyinnkjøpte fartsmonster fra Corsair.

Fire minneplugger
Fire minneplugger Vis mer


Det viste seg at de tre minste pluggene alle hadde en vesentlig lavere skriveytelse enn Corsair. Kingston og Toshiba lå rundt 9300 KB/sek på skriving, mens SanDisk Cruzer ble jumbo på 7648 KB/sek.

Corsair var overlegen med 15 196 KB/sek skriveytelse.

Skriveytelse
Skriveytelse Vis mer


Leseytelsen var derimot en helt annen historie.

Alle de tre med høyest skriveytelse presterte praktisk talt det samme i leseytelse. Her var det SanDisk Cruzer fra billigkassa hos Clas O som lå på topp med 19 945 KB/sek, mens vi fikk 19 874 KB/sek på Kingston og 19 705 KB/sek på Cruiser. Toshiba lå klart under på 17 467 KB/sek.

Leseytelse
Leseytelse Vis mer


For ordens skyld testet vi både med pluggene formatert i FAT32 og NTFS, men det var faktisk generelt et snev bedre ytelse med FAT32. Skrivebufferen ble også aktivert ved å sette Policy for disken til å være optimalisert for ytelse.

Hva skal man så kjøpe?

Det kan se ut til at det ikke spiller særlig rolle hva du kjøper hvis leseytelsen er viktigst. Derimot er skriveytelsen overlegen på de raskere og dyrere pluggene. For de fleste er både skrive og leseytelsen like viktig, så da blir konklusjonen klar.

Man får heldigvis noe igjen for å punge ut litt mer.