Rask CD-RW som ekstra "harddisk"?

Rask CD-RW som ekstra "harddisk"?

Hastigheten på CD-RW har blitt vesentlig høyere i det siste, med 10x som den foreløpige topphastigheten. Vi har testet hvordan dette fungerer i praksis, som ekstra diskplass.

Publisert

CD-RW har vært svært mye tregere enn CD-R, og platene har vært kostbare. Nå har det dukket opp en ny generasjon CD-brennere og plater som er i stand til å håndtere opptil 10x skriving. Problemet er tilgjengeligheten, det er fremdeles vanskelig for produsentene å tilfredsstille etterspørselen av plater. Mesteparten av produktene går til leverandørene av CD-RW-brennere, som nå alltid leverer en eller to CD-RW-plater med de raskeste CD-brennerne.

Ved den ordinære testingen av CD-brennere har vi ikke testet hvordan direkte skriving til CD-RW-plater fungerer. Vi har hittil bare testet brenning av CD-RW på samme måte som CD-R, men dette vil vi etter hvert endre på.

Som en forsmak har vi testet tre av de raskeste CD-brennerne i vår test, med Adaptec DirectCD. Alle tre brennerne er spesifisert som 10x brennere, som i teorien skulle gi en maks overføringshastighet på 1.500 KB/sekund.

Hvordan vi testet

Vi brukte både vårt egenutviklede testprogram som vi bruker både når vi tester skrive- og leseytelse på harddisker, og for å måle leseytelsen på CD/DVD-ROM.

Vi målte skriveytelsen på en 200 MB fil fra en blank, nyformatert CD-RW-plate. Resultatet presenteres både som graf og som en gjennomsnittsverdi.

Vi har også testet vanlig filkopiering i Windows Me, hvor vi tar tiden på den samme 200 MB filen ved kopiering til harddisken i PCen og fra denne til CD-RW-platen.

Ricoh MP7120A

Dette er vinneren. Den er raskest på skriving, riktignok med svært liten margin - 7 sekunder foran Plextor - og nest raskest på lesing. Her var den bare 5 sekunder etter Yamaha.

Plextor 12/10/32S

Dette er den eneste SCSI-enheten i denne testen, og Plextor har som regel kommet svært godt ut i alle tester.

Her viser det seg at den kommer tett på Ricoh på skriving til CD-RW, men faller igjennom på lesing. Her var den over et minutt tregere enn begge de to andre drevene.

Yamaha CRW2100E

Yamaha vant knepent på lesing, men havnet langt bak de andre enhetene på skriving. Vi snakker om hele 2 minutter etter.

Kommentar

Ricoh oppførte seg som forventet i testen, med en skriveytelse som lå noe under den teoretiske spesifikasjonen, men likevel kurant.

Leseytelsen var også som forventet etter spesifikasjonen.

Rask CD-RW som ekstra "harddisk"?

De andre enhetene avslørte svakheter på henholdsvis skriving og lesning, som overrasket oss. At Plextor skulle være så treg på lesing er merkelig, i våre andre målinger kommer den svært bra ut.

Leseytelsen på Ricog og Plextor var omtrent identisk, som grafen viser

Rask CD-RW som ekstra "harddisk"?

Yamaha skuffet stort på skriving, den havner langt bak de andre og er ikke i nærheten av den oppgitte skriveytelsen.

Grafen viser langt større svingninger hos Yamaha-brenneren sammenlignet med de andre brennerne, med topper i overføringhastigheten som er ganske ekstreme. Dette skyldes sannsynligvis den store interne hurtigbufferen, men det hjelper lite på snittverdien. Her kommer den relativt lave reelle skrivehastigheten inn i bildet.

Dette er merkelig, spesielt siden det bare er ved denne type pakke-skriving at Yamaha-brenneren skal kunne oppnå 10x hastighet. Den er ikke spesifisert til denne hastigheten i vanlig Track-At-Once / Disk-At-Once modus, som vanlige brennerprogrammer jobber med.
På ordinær CD-brenning og lesing er likevel Yamaha-brenneren i en klasse for seg - her er det ingen som er i nærheten av den rå ytelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer