Rapsody - fleksibel mediespiller

Det dukker opp stadig flere portable mediespillere basert på flyttbare harddisker med stor kapasitet. Vi har testet Rapsody, som du kan montere selv.

Tidligere i vår testet vi den første av denne nye typen mediespillere, fra Freecom. Du finner testen her. Den var på det tidspunktet annerledes enn noen andre mediespillere vi hadde testet, men nå har den fått følge av flere.

Dagens testobjekt har fått navnet Rapsody, og har mye til felles med Freecom. Begge er basert på 3,5-tommers harddisk, USB, og tilkobling til TV/skjerm/lydanlegg.

Bruksområdet er avspilling av musikk, video og visning av bilder, koblet til et eksisterende anlegg. I tillegg fungerer den som en vanlig ekstern harddisk.

Bruksmåten er også svært lik. Den kobles til PC og du overfører filer med dra-og-slipp til disken i mediesepilleren. Denne kan du organisere som du vil, med mapper i mapper etter behov. Så manøvrerer du i mappestrukturen med piltastene på fjernkontrollen og finner de filene du vil spille eller vise. Så er det bare å trykke start og stopp osv.

Her ser du skjermdumper av de viktigste menyene

Rapsody - fleksibel mediespiller


Dette er altså spilleren for de som gjerne laster ned musikk og filmer, tar bilder og vil presentere disse i stua på TV/musikkanlegg – uten å måtte dra med seg PCen.

Den kommer dessuten med en solid skulderbag som rommer spilleren og alt tilbehøret. Praktisk!

Til og med brukerveiledningen er god, noe som ikke er vanlig for denne type produkt fra en mindre produsent.

Oppkobling

Tilkobling til PC skjer med USB 2.0 og gir rask filoverføring, på linje med alle andre eksterne harddisker.

Rapsody - fleksibel mediespiller


USB-porten kan også fungere som vert ("host") etter USB OnTheGo-protokollen. Det betyr at du kan koble den til en kortleser for minnekort, og kopiere over dataene på dette til harddisken. Dette skjer altså helt uten bruk av PC, og kan være praktisk på oppdrag med bildeproduksjon i stort volum.

Til TV finnes det flere utganger: S-video, koaks og RGB-komponent.

Lyd kommer ut i stereo på phonoplugger eller på optisk digitalutgang.

Spilleren har også en FM-sender(!) som du kan stille inn på noen faste frekvenser. Da skal du kunne høre på f.eks. musikkfilene dine på radioen på badet...

I bruk

Rapsody - fleksibel mediespiller


Bildet fungerte utmerket på både 20-tommers PC-skjerm og TV, og lyden var ren og klar.

Derimot leverte ikke FM-senderen et signal som vår ellers utmerkede PAL-radio var begeistret for. Vi kunne fint tune oss inn på ”sendingen”, men lyden var kraftig forvrengt.

Responsen på fjernkontrollen var rask og ikke følsom for plassering av spilleren. Bare du peker mot spilleren med fjernkontrollen, uansett fra hvilken side, så lystrer den.

Musikk og filmer starter praktisk talt med det samme, det eneste som tar noen sekunder er å bla mellom digitalbilder på mange megapiksler.

Støynivået er svært moderat.

Filformater

Rapsody støtter følgende formater:

VIDEO: DivX 3.x/4.x/5.x, XviD, AVI, MPEG-1, MPEG-2, DAT, VOB

LYD: MP3, WMA, Ogg Vorbis

Bilde: JPEG

Konklusjon

Rapsody fungerer utmerket som mediespiller, bortsett fra FM-senderen.

Den leveres enten med eller uten harddisk, prisen uten harddisk er 1990 kroner inkl mva.

Norsk importør er Go4iT DA.

Her ser du skjermdumper av de viktigste menyene

Lenke til produsenten med mer teknisk info