Rålekker og kompakt projektor fra Compaq

Noen ganger er det ikke nok med en skjerm, du trenger å få bildet opp på veggen. Projektorer har utviklet seg fra å være digre, kranglete beist til små og nette enheter. Vi har sett på Compaq sin nyeste projektor MP1800.

Møter, produktdemonstrasjoner, underholdning, festlige lag og klubbkvelder - det er mange situasjoner hvor det er behov for et stort bilde. Men det har lenge vært praktisk eller økonomisk vanskelig å få til dette.

LCD-plater på tradisjonelle foil-projektorer var et alternativ, men disse hadde store begrensninger både med hensyn til lysstyrke, skarphet og bildekvalitet.

Skikkelige projektorer kostet en formue og krevde både varebil og tekniker, og var langt utenfor rekkevidde selv for romslige budsjetter.

Compaq MP1800 derimot, er en fryd både å bære og å bruke.

Utrolig praktisk

Den er både liten og lett. Da vi tok selve projektoren ut av den solide bærevesken som inneholdt kabler og fjernkontroll, var de to kolliene omtrent like tunge. Vekten er bare på 2,1 kg, så det er snakk om en virkelig lettvekter.

Rålekker og kompakt projektor fra Compaq

Den har en praktisk fot som vris 90 grader, med skruer for finjustering av plasseringen. Det er tilkoblinger både for vanlig skjermutgang, og på multimedia-bakstykket finner vi innganger for DVI-D, S-video, Phono og lyd. Det er også en liten høyttaler på dette bakstykket.

Når du fjerner bakstykket, med et enkelt håndgrep, får du tilgang til DFP-kontakten (Digital Flat Panel) for tilkobling til de mest moderne skjermkortene. Dermed slipper du to trinn med konvertering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppløsningen er på 1024x768, med automatisk skalering av mindre oppløsninger (f.eks. fra video) og lysstyrken er på 700 lumen. Dette er svært gode egenskaper, og gjør den svært fleksibel i bruk. Den støtter til og med bilde-i-bilde, slik at du kan legge et videoinnslag oppå en presentasjon, hvis det skulle være ønskelig. Dette gir en mer elegant og profesjonell presentasjon, uten flimmer og støy.

Det er også mulig å koble en egen 8-pin til serie/USB-kabel mellom projektoren og PCen, og bruke styrekule og knapper på projektorens fjernkontroll som mus. Praktisk ved demonstrasjoner av programvare.

Imponerende

Vi testet projektoren i et møterom med plass til rundt 15 mennesker, med vanlig takbelysning fra lysrør. Bildet var skarpt og lyssterkt, og støyen bemerkelsesverdig svak. Projektoren er så støysvak at det i løpet av et to-timers møte ikke var antydning til behov for å slå av projektoren, når den ikke var i bruk.

Vi testet også avspilling av DVD, med dempet belysning, og dette ga en glimrende kinofølelse. Etterslep og andre forstyrrelser i bildet var det ikke antydning til, og med et godt lydanlegg vil du få en helt topp hjemmekino.

Rålekker og kompakt projektor fra Compaq

Vi prøvde også Quake, selvsagt helt uten belysning i rommet, og det var ikke mindre enn imponerende. Skarpe kontraster og sterke farger - utrolig bra!

Fremdeles dyrt?

Sammenlignet med prisene på tidligere projektorer er MP1800 latterlig billig i forhold til ytelsen og de praktiske egenskapene.

Men den koster tross alt 44 500 kroner pluss mva. Derfor faller den utenfor de fleste budsjetter som ren underholdningsenhet.

Men til profesjonelt bruk er den svært rimelig. Og det er jo kanskje mulig å spørre sjefen om å få låne den med seg hjem en gang i blant, til forskjellige anledninger…