Rålekker 1 GHz Pentium fra Fujitsu Siemens

Rålekker 1 GHz Pentium fra Fujitsu Siemens

Selv om det er det indre som teller i en PC, er det gledelig å se et stilig kabinett i noe annet enn plast og simple stålplater. Dette gigamonsteret kommer i en kasse av aluminium, og det bidrar til et svært positivt totalinntrykk.

Publisert

Det en god tradisjon i å feire runde tall, selv om det ikke egentlig betyr så mye i de fleste tilfeller. Det er jo ikke noe kvalitativt sprang å passere 1 GHz, det er i større grad snakk om en liten prosentvis økning, avhengig av hva vi sammenligner med.

Når det er sagt, representerer denne PCen i Silverline-serien fra Fujitsu Siemens Computers likevel noe av det ypperste du kan kjøpe av PCer i dag, og den finnes i mange konfigurasjoner, tilpasset de forskjellige lommebøkenes slankepotensial.

Både vi og våre kollegaer reagerte udelt positivt på kabinettet, som er noe av det lekreste vi har sett av PCer. Her er det en solid og forseggjort løsning i stilige aluminiumsprofiler, med sidepaneler i lakkerte stålplater. Adkomsten er grei, det er bare fire skruer å løsne for å få av et sidepanel.

Topp komponenter

Kjøleribber av kobber og to vifter sørger for effektiv kjøling av prosessoren
Kjøleribber av kobber og to vifter sørger for effektiv kjøling av prosessoren Vis mer

1000 MHz-prosessoren sitter på et hovedkort med 820-brikkesettet fra Intel, som kjører på 133 MHz bus kombinert med 128 MB av det sterkt omdiskuterte PC600 RAMBUS-minnet. Videre finner vi en 40 GB disk fra Maxtor, og både CD-RW og DVD-spiller installert. Lyden håndteres av et SoundBlaster Live! Value, og det er også installert et 56k modem.

Skjermkortet er av den første GeForce-utgaven med 32 MB minne, og dette er vel den svakeste komponenten i samlingen. For den harde kjerne av spillere, holder det ikke lenger med forrige generasjon. For alle andre er kortet mer enn bra nok.

Det er to andre modeller i Silverline-serien, som ligger litt under i ytelse. Disse leveres med Pentium III-prosessorer på henholdsvis 933 og 800 MHz. Her er hovedkortet basert på et brikkesett fra VIA, og disse bruker 133 MHz SDRAM i stedet for RAMBUS.

Råskinn

Det finnes mengder av mer eller mindre meningsløse testmetoder, som aldri representerer noe slags realistisk bruksmønster. Dessuten vil PCer, som opprinnelig hadde samme maskinvare, fort bli svært forskjellige etter som de forskjellige brukerne installerer, avinstallerer, endrer parametre osv over tid.

Det er bare i helt spesielle sammenhenger at den raskeste prosessoren virkelig får jobbet. Da snakker vi om tung bildebehandling, utregning av komplekse beregninger og signalprosessering av forskjellig slag. Et moderne mediastudio for utvikling av lyd og bildeinnhold er et sted hvor de raskeste prosessorene virkelig kan få brynt seg.

Noen tester

For å danne oss et bilde av hvor mye mer futt det er i 1000 MHz sammenlignet med andre prosessorer vi hadde for hånden, kjørte vi noen spesielle tester som er relevante for mediautvikling

Vi kjørte ReBirthMark som tester ytelse for virtuelle synther og trommemaskiner. Her fikk vi verdien 2038, til sammenligning gir en 500 MHz Pentium III resultatet 1114, og en 600 MHz Athlon oppnår 1561.

Gaussian Blur i Photoshop målte vi til 2:61 sekunder på 1000 MHz, mens vår gamle Celeron 400 brukte hele 15:66 sekunder. En 733 MHz hos vår kollega klarte den samme 40 MB filen på 3:62 sekunder.

Vi testet også Quake3 OpenGL, og fikk I 1024x768x16 fikk vi 75,5 og i 1024x768x32 fikk vi 47,2 fps. Med et tilsvarende grafikkort i en 450 MHz Pentium III fikk vi henholdsvis 68,5 og 38,7 fps.

Rålekker 1 GHz Pentium fra Fujitsu Siemens

Det lille programmet TestPC viste også at ytelsen skalerer bra, og den kom ut på topp sammenlignet med Athlon 900 på de fleste tester.

Priser

Disse PCene, som har modellnavnet Silverline, selges ikke over disk, men stort sett bare i hjemmePC-tilbud for ansatte i bedrifter fra flere større PCforhandlere, som for eksempel Telehuset. Maskinene profileres som toppklasse multimedia-PCer, og leveres med forskjellige konfigurasjoner avhengig av de forskjellige tilbudsløsninger.

Grunnpriser for de tre øverste modellene ligger på ca 26 000.- for 800 MHz, for 933 MHz betaler du 30 000.- og for 1000 MHz må du ut med 37 000.- uten skjerm og programvare. Men den endelige prisen blir jo lavere i og med skattefordelen.

Leverandør: Fujitsu Siemens Computers

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer