RaimaRadio - bedre enn DAB

TIPS: Dette gratisprogrammet lar deg lytte til kanaler fra hele verden via Internett, og lar deg blant annet ta opp fra flere kanaler - samtidig!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først av alt: Programmer som samler nettradiostasjoner i ett grensesnitt er slett ikke noe nytt.

Vi har tidligere omtalt flere løsninger, deriblant Screamer Radio og norske Asellus nettradio (sistnevnte er ikke lenger gratis). Men ingen av løsningene vi har sett på tidligere er så enkelt å bruke og har så mye funksjonalitet innebygd som gratisprogrammet RaimaRadio.

Enkelt og pent

Brukergrensesnittet er ikke ulikt Windows utforsker - med mange forskjellige innfallsvinkler til radiokanaler fra hele verden i venstre vindu, og utlisting av kanaler i vinduet til høyre.

Du kan liste kanalene etter sjanger, nettverk eller region, og kan i tillegg lagre kanalene du lytter til oftest i en egen favorittliste.

image: RaimaRadio - bedre enn DAB


Det ligger allerede haugevis av kanaler inne, inkludert alle NRK- og P4-kanalene, og du kan enkelt legge til nye dersom du kjenner internettadressen. De fleste aktuelle streaming-formatene støttes. Det ligger også noen TV-kanaler på listen, deriblant ABC News, BBC Headlines, Bloomberg og Sky News. Klikker du på en av disse åpnes streamen i programmet du bruker som standard avspiller for det aktuelle videoformatet.

Du finner også flere nett-TV-stasjoner i venstrevinduet.
Du finner også flere nett-TV-stasjoner i venstrevinduet. Vis mer


Fra menylinjen kan du filtrere kanalene med hensyn til bitrate, og et søkefelt lar deg søke i registrerte kanaler og opptak. Det finnes også en rekke måter å avgrense søket på.

Opptak av en annen verden

Men det mest oppsiktsvekkende ved RaimaRadio er opptaksmulighetene. Du kan nemlig ta opp fra flere radiokanaler samtidig! Du kan også forhåndsinnstille når opptak skal startes og stoppes, og opptakene finner du sortert under "Recordings" i venstrevinduet. Opptakene kan også automatisk splittes basert på pauser i avspillingen (f. eks mellom to musikkspor) dersom du skulle ønske det.

Kvaliteten på nettradiostasjonene varierer sterkt, men svært mange har en kvalitet som matcher FM - og de sterkeste har en kvalitet som også overgår DAB. NRK mPetre sendes for eksempel i Ogg Vorbis-format, med en bitrate på 172 kbps. Ved hjelp av helt ordinære plugins laget for WinAmp, kan du forbedre lydbildet ytterligere.

Dette, kombinert med det overveldende utvalget og funksjonaliteten med opptaksmulighetene i sentrum, gjør etter vår mening dette til en langt mer sofistikert digital radioløsning enn mye omtalte DAB, vel og merke når du har en PC og Internett tilgjengelig.

Det skal bli svært spennende å følge utviklingen på nettradiofronten fremover, ikke minst når vi IP blir tilgjengelig "over alt" om sannsynligvis ganske få år. Kostnader knyttet til etablering og drift av kanaler er mikroskopiske i forhold til DAB og FM, og dekningskart er som kjent et ikke-tema.

Du finner mer informasjon om funksjonene i RaimaRadio og kan laste ned programmet (5,6 MB) fra denne siden.