Radix Protector – gjør PCen usårbar

Trenger du en PC som lar seg tukle med etter alle kunstens regler, men som dukker opp igjen som en Fugl Fønix fra asken etter omstart? Her har du en løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At dette lille kortet og den enkle og raske installasjonen skulle være så robust, det virket for godt til å være sant. Men vi klarte ikke å ta knekken på løsningen.

Enkel installasjon

Løsningen består av et PCI-kort og programvare på en diskett.
Først må du inn i BIOS og endre tre innstillinger:

  • Virus warning av bootsektor settes til OFF
  • Boot fra nettverk aktiveres
  • Shadow RAM C800,D000, D800 må ikke være aktivert.

Det anbefales at du defragmenterer harddisken og kjører Scandisk, men vi hoppet over dette på vår ganske nyinstallerte test-harddisk med Windows XP.

Så installeres programvaren, det tar ikke mange sekundene.

Maskinen slås av og det lille PCI-kortet monteres.

Etter omstart dukker det opp en startmeny, og du velger hva som skal beskyttes. Her kan du velge partisjoner og/eller fysiske disker avhengig av bruksområde.

En PC som skal stå i en Internetcafé vil typisk bare ha en partisjon som er fullbeskyttet.

En maskin i et kontormiljø vil typisk ha en beskyttet partisjon med operativsystem og programvare, mens brukerdata lagres enten på en lokal partisjon eller på fellesområder i nettverket.

Det er selvsagt også mulig å oppdatere status på PCen, slik at det er mulig å gjøre oppgraderinger, installasjon av nye programmer osv. Så kan den nye maskinstatusen beskyttes.
Vi satte vår C:-disk til automatisk beskyttelse av hele disken.

Ød legg!

Vår testdisk hadde Windows XP på en disk formatert til FAT32 på én partisjon.

Vi prøvde først å slette programfiler, men etter omstart var systemet uten videre tilbake til utgangspunket.

Vi defragmenterte disken, og tok en omstart. Etter dette var disken akkurat like fragmentert som tidligere, og analysebildet identisk.

Så bootet vi fra diskett og slettet hele SYSTEM og SYSTEM32-katalogen. Men Windows XP dukket opp uberørt etter omstart.

Ny oppstart fra diskett, vi kjørte FDISK, slettet hele partisonen, lagde en ny og kopierte over DOS-systemfiler og noe annet småtteri. Etter omstart var alt tilbake til det gamle, Windows XP startet opp helt som normalt.

Vi skrev også disken helt full, og etter omstarten var det like mye ledig plass som tidligere.

Robust løsning

Vi kan ikke si noe annet en at vi er imponert. Denne løsningen må være perfekt på PCer som skal stå tilgjengelig i offentlige miljøer. I tillegg vil den være svært gunstig på hoteller, i resepsjoner, sykehus og på alle andre arbeidsplasser med kritiske oppgaver og flere brukere på samme maskin.

I tillegg til at løsningen var utrolig robust, var den også helt transparent, og vi merket ingen forsinkelser verken under oppstart eller i bruk.

Hemmelig

Løsningen er utviklet av et israelsk firma, og det fremgår ingen steder hvordan den faktisk virker. I følge den norske representanten er de svært tilbakeholdne med informasjon om virkemåten, av konkurransehensyn.

Både vi og den norske representanten har våre mistanker. Kortet opptrer som en nettverksresurs, og PCen starter opp gjennom dette mot et skjult område på disken. Men det som er pussig er at det ikke foregår noen synlig kopiering, og at alt skjer så raskt, som om ingen ting skulle ha skjedd…

Priser og informasjon

Ett kort koster 1 276 kroner eks mva, men det gis rabatter ved større antall.

Norsk representant er KGS Systemer AS i Tromsø.

Produsenten finner du her