Radioteknologi på dugnadsbasis

Det er ikke bare i Norges største byer at det satses på Internett via radiobølger. I Ulvik i Hardanger har lokale krefter utviklet et tilbud om lynrask fast Internett-tilknytning via radiobølger til både bedrifter og privatpersoner i nærmiljøet.

Dekningsområde for Ulvik IT-Drifts faste Internett-tilknytning via radiobølger.
Dekningsområde for Ulvik IT-Drifts faste Internett-tilknytning via radiobølger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjeselskapet Ulvik IT-Drift AS, som ble startet på lokalt initiativ, begynte å tilby fast Internett-tilknytning via radiobølger allerede i september 1998. For et par uker siden ble tilbudet også utvidet til Voss, i samarbeid med Voss Kommunikasjon. Det er lagt fastlinjer fra Ulvik til Voss, og to sentrale antenner gir dekning til Voss sentrum og områdene rundt.

Ulvik IT-Drift tilbyr en 1 Mbps trådløs internettforbindelse. I tillegg har kundene en 1-3 Mbps forbindelse (avhenging av hvor de er plassert i forhold til sentrale antenner) til de sentrale serverne. Grunnforbindelsen er derfor hele 16 ganger raskere enn ISDN.

På eget initiativ

Jarle Vestrheim, som er en av de som står bak Ulvik IT-Drift, forteller at selskapet er et ”spleiselag” som er drevet på dugnadsinnsats.

- Målet er ikke å tjene penger, men å kunne tilby en best mulig tjeneste til alle. Så når vi tjener penger, oppgraderer vi utstyret, sier Vestrheim.

Valgmulighetene når det gjelder tilknytning til Internett er små i regionen. Telenor har selvsagt sine telefonsentraler, men ofte bor eller jobber folk et stykke unna disse sentralene og tradisjonelle fastlinjeløsninger blir dyre.

- I Ulvik har ikke folk økonomi til fastlinje (via telenettet), og kabel-TV eksisterer ikke. Valget vårt var enten 64 Kb oppringt eller å gjøre noe selv, sier Vestrheim.

Lokalmiljøet valgte altså å gjøre noe selv. Femti prosent av kapitalen bak oppstarten av Ulvik IT-Drift kom fra lokale bedrifter, og kommunen tro støttende til med den andre halvparten på 150.000 kroner.

I skrivende stund er det rundt 30 abonnenter på fast tilknytning via radiobølger fra Ulvik IT-Drift, og det er for tiden flere som vil kobles til enn det selskapet har kapasitet til å utføre fortløpende.

1 Mbps til varierende pris

Alle kunder får full båndbredde, men etableringskostnaden og den faste, månedlige avgiften varierer. Prisene på Voss varierer noe fra prisene i Ulvik, fordi Voss Kommunikasjon ikke har fått noe økonomisk støtte fra kommunen og har startet helt for egen regning. (Prisene som oppgis nedenfor gjelder for tjenestene fra Ulvik IT-Drift).

Privatkunder betaler 990 kroner (denne og andre priser er oppgitt inkl. mva.) i etableringskostnad, og prisen inkluderer nettverkskort. Hvis det kun er du som er knyttet til en antenne, betaler du 480 kroner i måneden, men hvis flere husstander er knyttet til samme antenne, synker prisen. Hvis det for eksempel er fire eller flere naboer som er knyttet til én antenne, betaler hver nabo 280 kroner per måned. Monteringen av utstyret skjer på dugnadsbasis, så når naboer skal knyttes opp mot en antenne, graver de selv ned kabelen som forbinder husstanden til antennen.

Bedriftskunder har også flere valgmuligheter. En småbedrift med inntil to brukere av tjenesten betaler 990 kroner i etableringskostnad, og 600 kroner i månedlig avgift. En større bedrift betaler 12.288 kroner for etableringen, som inkluderer oppsett av brannmur.

Månedlig avgift for en større bedrift varierer, avhengig av antall datamaskiner som benytter forbindelsen. En bedrift med inntil fem brukere betaler 1.476 kroner i måneden, mens en bedrift med inntil 50 brukere betaler 4.305 koner per måned.

Med fjorden til hjelp

Ulvik IT-Drift får god hjelp av Moder Jord til å gi dekning til mange. Ulvik ligger rundt en fjordarm av Hardangerfjorden, og nesten alle i området har fri luftlinje til et sentralt punkt – hvilket er nødvendig for at radiosignalene kan sendes fra en antenne til en annen.

Likevel kan naturen også ha sin negative innvirkning på forbindelsen. Vestrheim forteller at tung sne som legger seg i antennen har en negativ effekt. Selskapet har tatt konsekvensen av dette, og har nå montert antennene høyere opp fra takene for å heve de over sneen i vintermånedene. Samtidig poengterer Vestrheim at de ikke har hatt problemer med teknologien i løpet av det drøye året selskapet har vært i drift. – Den trådløse teknologien virker knirkefritt, sier han.

Virtuell Hardangerbru

Men det stopper ikke med dette. Det jobbes med å inkludere Ulviks nabokommune, Granvin, i dekningsområdet. I tillegg er det et prosjekt på gang i Hardanger og Voss fylkeskommune (åtte kommuner tilsammen), som blant annet skal inkludere en Web-portal og ehandel.

Mest spennende er kanskje likevel fremtidige planer om å knytte sammen større deler av distriktet med fiberkabel. Finansiering er foreløpig ikke kommet i orden, i følge Vestrheim, men planene tar form:

Ideen er å legge fiberkabel mellom alle kommunene langs Hardangerfjorden, i området fra Odda og opp til Voss. – Når staten har sagt nei til at vi får en Hardangerbru, får vi bygge en virtuell Hardangerbru selv, sier Vestrheim.

Planen er å snakke med bedrifter i regionen, som stort sett allerede bruker penger på dataforbindelse, og få disse til å investere i prosjektet. Fibernettet vil knytte sammen databrukere i kommunene i et nett, og radioantenner i hver kommune vil knytte bedriftene til nettet. Fra Voss kan også nettverket knyttes med fiber til Oslo.

I fibernettet kan det integreres digital-TV og IP-telefoni. Når Ulvik IT-Drift får bygget ut et bra tilbud i området, håper de som står bak selskapet at flere unge som har flyttet ut for å utdanne seg komme hjem igjen for drive med næring i regionen. I tillegg til å tilby rask Internett-tilknytning, ønsker altså selskapet å bygge opp IT-kompetansen i regionen samt beholde resurssene i nærmiljøet.

- Det er ikke lenger noe som kan kalles utkantstrøk, bare strøk med dårlig båndbredde, sier Vestrheim muntert.

Regionrådet i Hardanger og Voss (bestående av ordførerene i alle kommunene) har bedt selskapet i Ulvik om å sette igang et forprosjekt, for å se om fibernett-prosjektet er gjennomførlig, og ønsker å bevilge en halv million kroner til dette. Nå gjenstår det å se om pengetildelingen faktisk blir godkjent i alle de åtte kommunene.

Mer informasjon

Ønsker du mer informasjon om radioteknologi kan du lese vår artikkel Internett via radiobølger. Du vil også finne mer informasjon om Internett-tilknytning i artikkelserienTema: Internett-teknologi.

Her finner du ytterligere informasjon om Internett via radiobølger i Hardanger- og Voss-området:
Ulvik IT-Drift AS
Voss Kommunikasjon