Radio uten DAB?

Du trenger egentlig ikke ny radio; slik greier du deg uten DAB-radio hjemme.

<B>FM-RADIO MED BLUETOOTH:</B> Du trenger ikke ny DAB+-radio når den gode, gamle FM-radioen plutselig blir stille. Bluetooth og nettradio redder deg. Foto: TORE NESET
FM-RADIO MED BLUETOOTH: Du trenger ikke ny DAB+-radio når den gode, gamle FM-radioen plutselig blir stille. Bluetooth og nettradio redder deg. Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FM-nettet slukkes i løpet av neste år.

Dermed blir DAB+-radio, og altså ikke «gammeldags» DAB (se forklaring i egen boks), den nye måten å høre radio på for mange.

Det er likevel ikke den eneste måten å høre radio på når det gode, gamle FM-nettet forsvinner (med unntak av lokalradio, som fortsatt får sende fram til 2022).


For mange vil nettradio være et godt alternativ til DAB/DAB+. På nettet finnes nemlig både samtlige NRK-kanaler, P4, Radio Norge og ellers de aller fleste av de radiostasjonene nordmenn hører på.

I tillegg finnes titusenvis av utenlandske stasjoner med nyheter, musikk og underholdning for enhver smak og språkkyndighet.

Nettradio har også den fordelen at du kan høre programmene om igjen (se NRKs nettradioguide).

LES OGSÅ: Nå kan du spole på radioen

Slik finner du nettradiostasjonene

Hvor finner du så nettradiostasjonene?

Du kan koble en PC, Mac, mobil eller et nettbrett til en hvilken som helst radio, så lenge den har en eller annen form for lydinngang eller støtter trådløs overføring via Bluetooth/Blåtann (mer om dette under).

Som oftest kan du høre radiostasjonene direkte fra radiokanalens eller kringkastingsselskapets nettsider. Både NRK, P4 og Radio Norge (Radioplay) har egne nettsider og portaler for kanalene sine.

Du kan også bruke appen til Radio.no, som organiserer de fleste av de norske kanalene på ett sted (Android og iOS)

Om du er mer internasjonalt orientert, finnes de fleste av verdens radiostasjoner (inklusive de norske) på TuneIn Radio. Noen av de store, internasjonale nyhetsstasjonene har også egne spillere, som BBC.

LES OGSÅ: Nettradio danker ut DAB?

Bruk din gamle radio

Rent lydmessig er det nokså trist å høre radio gjennom mobilens knøttsmå høyttalere. Og hodetelefoner er kanskje ikke det mest praktiske å bruke om du vil ha musikk til matlagingen på kjøkkenet.

Så hvordan får du musikken og nyhetene inn i FM-radioen du er så glad i, og som du helst ikke vil kvitte deg med fordi den både ser pen og har god lyd?

SNU RADIOEN: På baksiden finner du ofte en ekstra inngang. Her kan du for eksempel putte inn et Bluetooth-adapter. Foto: TORE NESET
SNU RADIOEN: På baksiden finner du ofte en ekstra inngang. Her kan du for eksempel putte inn et Bluetooth-adapter. Foto: TORE NESET Vis mer


Det enkleste er å koble en ledning mellom mobilen og radioen. Mange radioer har en såkalt Line In (linjeinngang) eller AUX-inngang. Som oftest brukes en 3,5 millimeter minijack-plugg. Det er samme type som brukes i mobiltelefonen, nettbrettet og PC-en.

Se denne artikkelen for tips og råd om hvordan du kobler sammen moderne utstyr sammen med gammel radio.

LES OGSÅ: Bluetooth-høyttaler med topp lyd

Trådløs lykke

Men helst vil vi jo slippe kabler og plugger. Heldigvis finnes det rimelige trådløse Bluetooth-adaptere som du kan bruke med eldre radio. Disse kobler du også inn i Line In/AUX-inngangen.

Trådløse Bluetooth-høyttalere er det solgt mange av her i landet. De koster en slikk og ingenting, og er enkle å bruke.

OGSÅ FOR NETTRADIO: Apples kjekke TV-dings har innebygd radio-app. Men du kan også strømme lyd fra mobil, nettbrett eller app. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
OGSÅ FOR NETTRADIO: Apples kjekke TV-dings har innebygd radio-app. Men du kan også strømme lyd fra mobil, nettbrett eller app. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


For mange vil dette være den beste måten å høre nettradio på fra mobilen.

Har du Apple TV, en hjemmekinoreceiver eller en TV som støtter Apples trådløse overføringssystem Airplay, kan du også høre nettradio på denne måten.

Den nyeste utgaven av Apple TV har bare HDMI-utgang. Det betyr at den bare kan kobles til direkte til TV, eller via en hjemmekinoreceiver.

Men når først dette er på plass, har du både egen nettradio-app på Apple TV og mulighet til å strømme lyd så vel som video fra hvilken som helst Apple-enhet.

Og er du lydfriker med fett stereoanlegg, kan du koble PC-en eller Mac-en til en DAC via USB. Dette gir best lyd for de kresne.

LES OGSÅ: Disse tre radioene har «alt»

Fiks ferdig med innebygd nett

DAB+ eller nettradio? (Avsluttet)
FM så lenge det varer(59%) 3697
Nettradio(25%) 1540
DAB+(16%) 1022
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Om du likevel har bestemt deg for å parkere den gamle FM-radioen, kan det være like greit å erstatte den med en radio som kan mer enn bare å gi deg de hjemlige stasjonene.

Det finnes en god del DAB/DAB+-radioer med nettradio. Disse er noe dyrere enn standard DAB/DAB+-radioer, som du i dag får helt ned i et par hundrelapper.

De billigste nettradioene ligger på rundt tusenlappen, mens de dyreste kan koste 3.000 eller mer (se Prisjakt.nos oversikt). Forskjellen ligger som oftest i størrelse, høyttaler og lydkvalitet.

HELE VERDEN: Det finnes flere DAB-radioer som har nettradio også. Foto: EXPERT
HELE VERDEN: Det finnes flere DAB-radioer som har nettradio også. Foto: EXPERT Vis mer


Med flere av disse nettradioene kan du både styre radioen din via en app på mobilen. Her kan du også velge stasjoner og sette opp liste med favoritter.

Mange produsenter har også nettsider der du kan logge deg inn og sette opp radioen. App og nettside er ofte lettere i bruk, enn å prøve å finne fram blant tusenvis av nettradiostasjoner på selve radioen.

LES OGSÅ: Slik får du DAB-radio på iPhone

Alt starter med mobilen

image: Radio uten DAB?


Også mobilen og nettbrettet kan kobles til radioen via ledning, eller trådløst. Og her er det apper som gjelder, også for nettradio.

NRK har radio-apper både for Android og iOS.

Radioportalen TuneIn finnes også for Android og iOS.

For de som har Windows-telefoner finnes det også apper både for NRK og TuneIn.

Du kan også bruke mobilen som basestasjon for å høre nettradio på andre enheter - for eksempel en dedikert nettradio eller en PC/Mac når du ikke har tilgang til WiFi.

Slik gjør du:

Del Internett med Android
Del Internett med iPhone

Om du er utenfor rekkevidde av trådløst Wifi-nett, er det viktig å huske på å stoppe radiostrømmen på mobilen.

Ved ufrivillig radiolytting over 4G-nettet i dagevis risikerer du en ubehagelig overraskelse på neste faktura fra mobilselskapet.

LES OGSÅ: Bluetooth-forsterker til et par hundrelapper

Billig-løsningen fra Google

Det går selvsagt an å bruke det trådløse WiFi-nettet i huset ditt også.

Google har laget en kjekk liten sak kalt Chromecast Audio. Denne koster 369 kroner, og fås nesten overalt der de selger lyd- og bildeutstyr.

Med Chromecast får du mulighet til å WiFi-strømme nettradio via blant annet TuneIn til en hvilken som helst høyttaler eller radio med vanlig analoginngang eller optisk inngang.

GOOGLES BILLLIG-DINGS: Chromecast Audio strømmer musikk for 369 kroner. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
GOOGLES BILLLIG-DINGS: Chromecast Audio strømmer musikk for 369 kroner. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Selv om Chromecast nok har skapt lett panikk hos dem som til nå har tjent penger på å selge dyre multiromsanlegg, er det stadig folk som foretrekker slike løsninger - gjerne med integrerte høyttalere.

Om du allerede har eller planlegger å kjøpe et trådløst multiromsanlegg som Sonos eller Denon Heos, kan du også bruke en av de høyttalerløse enhetene deres på samme måte - altså med ledning inn i radioen eller stereoforsterker.

Disse støtter også gjerne digital kobling via optisk eller koaksialkabel. Dette kan gi bedre lyd enn vanlig analog kobling.

Men hva med bilen?

Det går også fint an å høre nettradio i bil.

Noen biler har nettradio ferdig installert fra fabrikken, mens andre har radioer som kan motta lyden fra mobil via Bluetooth.

Eldre bilradioer har ofte linje-inngang, slik at man kan koble til mobilen med ledning. Og har den ikke det, kan man benytte en FM-sender.

Flere forhold rundt utbygging, tunneler og veier gjør at mobilt bredbånd i bilen arter seg annerledes enn om du sitter i ro hjemme.

Vi kommer derfor tilbake til dette i en egen artikkel.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!