Rack-PC - ferdig!

Ferdig og ferdig - det dukket opp en liten detalj, som gjorde at helt ferdige ble vi likevel ikke. En svært viktig detalj faktisk, for alle som vurderer å sette et ATX-hovedkort i 1U rack.

Vi har nå kommet nesten i mål med rackPCen, selv om målet var å bli helt ferdig i løpet av helgen. Første del kan du lese i denne artikkelen.

Rack-PCen vår ble laget med plass til et micro-ATX hovedkort, siden et fullstørrelse hovedkort i ATX-format er for bredt. Da blir det ikke plass til strømforsyningen.

Vi målte og boret med et litt eldre hovedkort som mal, siden monteringshullene og bredden er identisk. Dette er jo i henhold til standarden.

Avstandsstykkene ble festet i bunnplaten med forsenkede skruer. Det samme gjorde vi med festene til de andre enhetene.

Harddisken monterte vi på en egen aluminiumsplate, med gummiforinger i festehullene. Da vil vibrasjonene fra disken bli dempet når PCen kjører, samtidig som disken blir skjermet noe mot støt under transport.

Når alt er testet og klart, bruker vi låsemuttere til å feste både hovedkortet og de andre festebrakettene. Dette er muttere med en liten nylonring inni, som gjør at de ikke kan skru seg løs, slik som vanlige muttere kan - og gjerne gjør - der det kan lage mest mulig skade...

Siden rack-PCen skal festes i et rack (!), har vi valgt å la den være delvis åpen bak, rundt kontaktene. Det gjør at det blir bedre luftsirkulasjon, med en større åpning bak for luften som prosessorviften trekker inn.

Mellomrommet mellom kontaktene på hoverkortet og strømforsyningen er delvis dekket av en brakett. Her sitter på-knappen og braketten fungerer også som et av festene for strømforsyningen. Resten av åpningen skal brukes til en ny brakett, vi kommer tilbake til dette senere i denne artikkelen.

Se bildene av monteringen

Oppstart

Vi var naturlig nok litt spent da vi skulle sette på strøm for første gang. Hovedkortet var nytt, et Asus A7N8X-VM/400, basert på nForce2 brikkesettet.

Harddisken, prosessoren og minnet kommer fra vår koffert-PC, som var basert på et eldre Asus hovedkort, med første generasjon nForce brikkesett. Siden nVidia opererer med samme drivere for alle nForce-brikkesettene, tok vi sjansen på å starte PCen med harddisken slik den var.

Der fungerte som forventet! Windows XP insisterte på å bli re-aktivert, og vi lot den gjøre det. Så lastet vi ned den siste driverpakken fra nVidia og installerte denne. Det gikk fullstendig smertefritt.

Hva med støy?

Det er 3 vifter i maskinen, 2 av disse sitter i strømforsyningen. Det er trangt om plassen både for prosessor og strømforsyning, derfor roterer viftene raskere enn i vanlige PCer av full størreler. Det er nødt til å gi en del mer støy.

Og det gjorde det.

Men det var ikke verre enn vi hadde forestilt oss, kanskje heller litt lavere.

Temperaturen på prosessoren (en Athlon 2000XP Thoroughbred) lå på 29-30 grader, og strømforsyningen som er på 300 W var ikke en gang lunken.

Derfor er det rom for senking av hastigheten på viftene, men vi får komme tilbake til dette hvis det viser seg å være behov for dette. PCen skal som nevnt i forrige artikkel brukes til live musikkbruk, og kommer jo ikke til å stå rett i øret verken for de på scenen eller tilhørere. Dessuten kommer viftestøyen garantert ikke til å høres gjennom lydmuren PCen kommer til å produsere.

Den problematiske detaljen

Rack-PC - ferdig!


Da vi hadde montert hovdkortet skulle vi sette på lokket for å sjekke braketten som fester strømforsyningen i bakkant.

Da oppdaget vi at kontakthuset til lydtilkoblingene var mye høyere enn på det eldre hovedkortet vi hadde målt etter da vi konstruerte racket. Det var en lite hyggelig overraskelse.

Vi sjekket om andre micro-ATX hovedkort basert på nForce brikkesett hadde andre kontakt-oppsett, men det har de ikke. Alle vi fant er like høye og bruker det samme kontakthuset.

Derfor er det ikke plass til noe hovedkort med vertikal plassering av lydkontaktene i 1U rack-kabinett.

Men det er selvfølgelig en løsning, selv om den er litt mer omfattende enn vi hadde tenkt. Vi lodder ut hele kontakthuset, lager ny brakett med 1/4" stereo jack-kontakter. Så lodder vi skjermede kabler fra disse ned på hovedkortet.

Hvis man ikke trenger lyd, er det jo bare å lodde ut hele kontakthuset.

Så helt ferdige ble vi likevel ikke i denne omgang. Men noe skal man jo ha å pusle med i mekkerommet...

Se bildene av monteringen