Rå ytelsesøkning med Detonator XP

Har du et grafikkort basert på en inkarnasjon av GeForce-brikken? Med de nye driverne fra NVIDIA får du en garantert høyere ytelse helt gratis – hva venter du på?

Det har aldri vært noen hemmelighet at gode drivere er like viktige for ytelsen til et grafikkort som selve maskinvaren. Eiere av skjermkort fra ATI er blant dem som har fått smertelige erfare dette, da selskapets svært solide grafikkort ofte har vært kraftig begrenset av svake drivere.

NVIDIA derimot har gjort en kunst ut av å lansere oppdaterte versjoner av sine Detonator-drivere, som ofte har ført til betydelige forbedringer i ytelsen til deres grafikkbrikker. Nå er altså den nyeste offisielle versjonen av driverserien blitt lansert, etter den massive forhåndshypen vi har vært vitne til i det siste.

Detonator-arkitekturen fungerer på samtlige av NVIDIAs brikker, med unntak av noen få svært gamle prosessorer, og brikker til bærbare PCer. Naturligvis er det kun de nyeste brikkene som virkelig nyter av oppdateringen, i og med at driverne er optimalisert for de mest aktuelle teknologier. Det er liten vits i å love 50 prosents ytelsesforbedring på en Riva TNT-brikke, når den er temmelig utdatert i 2001.

En interessant nyhet, som delvis blir avslørt av navnet til driversettet, er at programvaren er optimalisert for Windows XP. Men både Windows 98, ME og 2000 vil dra nytte av oppdateringen.

Går det raskere?

Rå ytelsesøkning med Detonator XP

Vi hadde dessverre ikke tid til å teste de nye driverne med mange spill og maskinvarekonfigurasjoner, men de testene vi fikk utført gir et klart bilde av hva du kan vente deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er, ikke overraskende, GeForce 3-arkitekturen som nyter mest av Detonator XP. Vi utstyrte en 1 GHz Pentium III-maskin med 256 MB RAM, Windows ME og et Asus V8200-kort (altså GeForce 3-basert), og kjørte noen 3DMark 2001-benchmarks. Resultatene er klare – i 1024x768x32-oppløsning fikk vi 4325 poeng med de eldre Detonator 3-driverne (versjon 12.41), mens med Detonator XP økte tallet til 4789 poeng.

I 1600x1200x32-oppløsning økte vi fra 3223 til 3745 poeng. Dette er en svært tydelig forbedring, som vil også merkes på ekte spill, ikke bare syntetiske benchmark-programmer.

Det er også verdt å sjekke om de som ikke har tatt seg råd til å kjøpe et GeForce 3-kort også vil nyte av oppdateringen. I en annen test-PC, med 1 GHz Athlon prosessor, 256 MB RAM og Windows XP, med et 32 MB GeForce 2-kort, opplevde vi en tilsvarende økning når vi kjørte 3DMark 2001 i 1024x768x32-oppløsning. Der økte poengtallet fra 2178 til 2822 – en økning på rundt 25%, som faktisk er større enn den vi opplevde med GeForce 3. Vi antar at Windows XP-optimaliseringene hadde en finger med i spillet.

Last ned med en gang!

Som sagt – selv om vi ikke rakk å teste driverne med OpenGL-spill, og ikke fikk sjekket andre GeForce-baserte kort, er det svært sannsynlig at hvis du har et grafikkort som bygger på en NVIDIA-brikke, vil det gå raskere hvis du installerer Detonator XP. Mer er det egentlig ikke å si – de nye driverne er gratis og bare 3,62 MB. Last ned driverne her.