Foto: SGI
Foto: SGIVis mer

Rå flatskjerm fra SGI og Mitsubishi

Utviklingen av flatskjermer går med stormskritt. Nå har Silicon Graphics og Mitsubishi gått sammen om å lansere den mest høyoppløselige flatskjermen hittil. Skjermen benytter det nye 16:10-bredformatet, og egner seg derfor spesielt godt til DVD-filmer.

Den nye Silicon Graphics 1600SW har en oppløsning på hele 1600x1024 punkter. Den har i tillegg full 24-bit fargedybde, og kan derfor gjengi 16,7 millioner forskjellige farger. Størrelsen er på ekte 17,3-tommer. Det tilsvarer minst et 19-tommers bildedrør i en vanlig skjerm. Skjermen kan brukes både på PCer og Silicon Graphics egne arbeidsstasjoner.

Velegnet for DVD

Silicon Graphics har lenge vært sterke innen filmgrafikk og redigering. Det kommer derfor ikke som noen overraskelse at skjermen er spesielt utformet for å vise bredformats film. 16:10-formatet er litt smalere enn det 16:9-formatet som benyttes av bredformats-TVer. I praksis betyr det at du får plass til kontrollpanelet og statusinformasjon over eller under bildet. Skjermen har også en lynrask oppdatering takket være kort glødetid (punktet lyser kort tid). Det skaper raskere bevegelser og mindre etterslep.

Spesialtilknytning

Skjermen bruker andregenerasjons OpenLDI-grensesnitt for tilknytning til skjermkortet. I motsetning til en vanlig VGA-inngang, er OpenLDI spesiallaget for flatskjermer. Flatskjermene er digitale mens VGA-skjermene er analoge. Flatskjermer med VGA-inngang må digitalisere signalet før det kan vises. Den motsatte prosessen foregår i skjermkortets grafikkprosessor (eller i en separat RamDAC). Denne unødvendige doble konverteringen faller bort med OpenLDI. Vi har tidligere skrevet om DFP som er en lignende standard. Hvorfor kan vi aldri få bare en standard på hvert område? Uansett blir resultatet bedre bildekvalitet og lavere pris for både skjermkortet og skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøvennlig

Som alle andre flatskjermer tar også denne opp liten plass på bordet. I tillegg trekker den bare 30 watt og avgir derfor lite varme. Vekten er på bare 7 Kg. Skjermen kommer med en integrert fot som lar deg justere vinkelen i alle retninger. Med et kontrastforhold på hele 200:1, kan du se skjermen godt fra alle vinkler. Det gjør den velegnet til presentasjoner.

I Norge i november

Skjermen vil selges separat eller i en pakkeløsning med Number Nine Revolution IV-FP med 32MB minne. Det er et spesialkort for flatskjermer med 36-pins OpenLDI-utgang. Silicon Graphics i Norge forteller oss at skjermen blir tilgjengelig i november Prisen for skjerm og kort vil bli kr 23.000,- (kr 28.290,- inkl. mva). Hvis du klarer deg uten skjermkortet blir prisen kr 20.000,- (kr 24.600,- inkl. mva). Støtte for Macintosh kommer over nyttår.

Silicon Graphics håper at denne skjermen vil bli den foretrukne sammen med deres nye Windows NT-baserte arbeidsstasjoner som lanseres i desember. Med den lave prisen er det gode muligheter for det.