Quicksilver - verdens beste gratisprogram?

Vi sjekker ofte ut gratisprogram på DinSide, men sjelden har vi vært mer imponerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerens prosjekt fortsetter - undertegnede har lånt en Macbook, etter å ha vært PC-bruker siden jeg var sju.

Til Windows-brukere: Det finnes noen alternativer til Quicksilver som jeg har listet opp i boksen nederst i denne artikkelen.

Da jeg først spurte hva dere lesere ville lese om, kom det inn mange gode forslag, og Quicksilver ble nevnt av mange. Det var også det første programmet jeg nevnte da jeg i forrige uke dro igjennom 20 av de beste gratisprogrammene - Quicksilver ble for min del en umiddelbar nødvendighet å ha installert på Macen, kanskje spesielt fordi jeg er så glad i Launchy fra før, som jeg blant annet har skrevet om i denne artikkelen.

Quicksilvers hjemmeside
Quicksilvers hjemmeside
Vis mer


Så, hva er Quicksilver? Quicksilver er et produktivitetsverktøy som gir deg mulighet til å gjøre ting og tang på langt raskere, på Mac. I sin enkleste form er det en applikasjonskjører a la den innebygde Spotlight-applikasjonen (om enn noe raskere), men fikler du litt med Quicksilver åpenbarer det seg et hav av snedige snarveier og fantastiske funksjoner som du etter hvert ikke skjønner at du klarte deg foruten.

Jeg har lekt meg litt med Quicksilver noen kvelder nå (oi, nå hørtes jeg nerdete ut), og tenkte at jeg i denne artikkelen skulle vise deg litt av det du kan gjøre med dette programmet. Du finner en liten introduksjon og et kjapt triks videre på denne siden, og fem litt mer snasne triks i følgende artikkel:

>> Les mer: 5 smarte Quicksilver-triks

Installér først

Du vil kanskje laste ned Quicksilver før du leser videre, og det finner du på http://quicksilver.blacktree.com/. Installasjonen er ganske rett frem - programmet scanner applikasjonskatalogen din og foreslår eventuelle utvidelser du også kan installere. Dette kan du uansett gjøre senere gjennom preferences-panelet.

Etter å ha lest en del nybegynnertips om programmet, er det to innstillinger jeg har endret på i mitt oppsett:

- Hurtigtasten som starter programmet er endret fra ctrl+space til eple-space (Spotlight er "degradert" til ctrl-space), rett og slett fordi den kombinasjonen er lettere å treffe.
- Krysset for automatisk fjerning av innhold er fjernet. Hvis du begynner å skrive, men venter noen tideler, blir det du har skrevet automatisk pusset bort hvis du bruker standardinnstillingene.
(- I tillegg har jeg endret "command interface" i appearance-menyen til Bezel og gjort et par andre småendringer.)


Quicksilver som applikasjonskjører

Rett ut av boksen er Quicksilver en smart applikasjonskjører. Begynner du å skrive "Ope", vises Operaikonet, og et trykk på enter starter Opera. Du kan også skrive f.eks. "skjerm" for å få frem kontrollpanelet for strømsparing og skjermsparere.

Det snedige er også at Quicksilver husker hva du bruker mest, slik at lista over treff automatisk sorteres slik at det du mest sannsynlig har tenkt til å kjøre havner på toppen, på samme måte som de fleste nye mobiltelefoner i dag legger de mest brukte ordene på toppen hvis du bruker prediktiv skriving.

Et lite triks:

Definér korte aliaser til programmene du bruker mest. Dette gjør du ved å velge "assign abbreviation". Slik lager du "ff" som en Firefox-snarvei:

image: Quicksilver - verdens beste gratisprogram?


1. Hent frem Quicksilver med hurtigtasten (ctrl-space er standard)
2. Begynn å skrive "firefox" helt til Firefox vises som førstevalg, trykk tab og begynn å skrive "assign abbreviation". (Du kan eventuelt ctrl-klikke på Firefox-ikonet og velge fra liste)
3. Trykk tab igjen og skriv "ff", trykk enter for å lagre det du har gjort.

Når du nå henter frem Quicksilver og skriver ff etterfulgt av enter vil Firefox startes.

Som nevnt kan imidlertid Quicksilver brukes til langt mer. På neste side går vi igjennom noen smarte triks for en mer effektiv hverdag.

>> Les mer: 5 smarte Quicksilver-triks

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!