Quantum Fireball Plus KX 20,5 GB

Fireball Plus KX-serien er Quantums andre generasjon Fireball med 7200 runder pr. minutt. På tross av en liten hurtigbuffer viste disken seg å være utrolig rask. Prisen er heller ikke avskrekkende.

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Quantum er sent, men godt i gang med 7200 rpm-disker med EIDE-grensesnitt. Fireball Plus KX-serien er andre generasjon Fireball med 7200 rpm. Den første var Fireball Plus KA-serien. Quantum Fireball Plus KX-serien inneholder disker fra 6,8 til 27,5 GB. Disken vi har testet er den nest største.

LES OGSÅ:

Høy tetthet

Med 6,8 GB pr. magnetplate, er Quantum på linje med tilsvarende disker fra IBM og Western Digital. Tettere disker finnes, men 7200 rpm-diskene ligger litt etter på kapasitet i forhold til tregere 5400 rpm-disker. Likevel finnes 5400 rpm-disker som kommer svært nær de raskeste diskene i ytelse, takket være høyere tetthet.

Nesten 22 MB pr. sekund

Det er bare Western Digital Expert som slår denne disken i ren leseytelse. Quantum er likevel så nær at seriens største disk godt kan vise seg å være aller raskest. 21 860 KB pr. sekund er faktisk utrolig raskt for en disk med bare 512 KB hurtigbuffer. De fleste konkurrentene har for lengst gått over til 2 MB.

Lynrask skriving

I forhold til tidligere Quantum-disker er denne nesten tre ganger raskere til å skrive. Det er helt fantastisk. Økningen i tetthet og rotasjonshastighet alene er ikke nok til å forklare dette. Det ser derfor ut som om Quantum virkelig har effektivisert de algoritmene som styrer hurtigbufferen. Hurtigbufferen har ikke økt i størrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordliten aksesstid

Aksesstiden har krøpet helt ned i 8,2 millisekunder på denne disken. Det er ny rekord og faktisk teoretisk umulig. Algoritmen til hurtigbufferen har blitt så smart at den fanger opp mange av vår aksesser og lar være og utføre dem. Vi har sett denne trenden først og fremst på nye disker med 2 MB hurtigbuffer. Vi er derfor imponert over at Quantum, med sin mikroskopiske hurtigbuffer, er enda flinkere til å radbrekke aksesstidstesten vår enn konkurrentene.

God kombinasjonstest

I likhet med Western Digital Caviar 27,2 GB, er også denne disken testet på vår nye test-PC med 333 MHz Pentium II-prosessor. den gamle maskinen har en 200 MHz Pentium MMX-prosessor. Derfor er resultatet på kombinasjonstesten himmelhøyt over tidligere modeller. Den er likevel slått klart av Western Digital. Vi tror at dette er et utslag av forskjellen i størrelse på hurtigbufrene.

Konklusjon

Dette er en meget god disk fra Quantum. Den er en av de aller raskeste vi har testet noensinne. I tillegg har den alle de siste sikkerhetsfunksjonene til Quantum. Det gjør den til en trygg og stabil disk. Quantum har teknologien til å bli aller best. Det er bare å øke hurtigbufferen til samme nivå som konkurrentene, og Quantum kan ta en klar ledelse.