Quantum Dots - kan revolusjonere lysteknikkene

Kan gi gjennombrudd i skjermteknikk, belysning og solceller.

Triluminos-skjerm til høyre i bildet, gir langt bedre fargegjengivelse og betraktningsvinkel Foto: Sony
Triluminos-skjerm til høyre i bildet, gir langt bedre fargegjengivelse og betraktningsvinkel Foto: Sony Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Quantum Dot - QD - kan oversettes til kvantepunkt, men er også kjent som et nanokrystall. Et punkt har per definisjon ingen utstrekning, men det vi snakker om er en nanostruktur som styrer elektroner på en helt spesiell måte.

Vi snakker uansett om et krystall som er noen få nanometer stort, og ved denne størrelsen oppfører de seg på en helt spesiell måte. Det kan holde på elektroner i tre dimensjoner, og energinivåene vil variere med størrelsen på QD.

Teknikken kan brukes til å styre frekvensen på lys, og gir ganske enkelt overlegent effektive lysdioder med egenskaper som langt overgår andre teknikker og materialbruk. Dermed kan større deler av det øyet faktisk ser gjengis i framtidige skjermer.

Fargegamut for øye, kamera, skanner, skjer, skriver og trykk. Foto: Hexus
Fargegamut for øye, kamera, skanner, skjer, skriver og trykk. Foto: Hexus Vis mer


Men også QD-baserte produkter kan fremstilles på flere måter, og noen er avhengige av sjeldne jordarter som Europium, Terbium and Yttrium. Nanoco klarer imidlertid å produsere QD-baserte produkter uten bruk av tungmetaller eller sjeldne jordmetaller og er de eneste som produserer og oppnår godkjenning etter RoHS-normen.

QD har et stort potensiale innen belysning, og vil også kunne brukes i sammenhenger hvor man fanger lys, som nye varianter av solceller.

Bruk i OLED

Denne teknologien kan brukes på flere måter i skjermproduksjon. Fargekalibreringen vil bli mer nøyaktig og gi renere farger og en bredere fargegjengivelse. Materialet kan også løses i både vannbaserte og andre oppløsninger, og påføres både fleksible og store skjermer - og til og med påføres med trykketeknikk.

Levetiden vil også være lenger enn i andre OLED-teknikker, siden det ikke er snakk om organiske materialer som har en gitt levetid.

Sony Triluminos

En annen løsning som Sony har tatt under sine vinger er å bruke denne teknikken til bakgrunnsbelysningen på LED TV-er. Den tidligere Triluminos-utgaven, som kom for noen år siden, brukte RGB-lysdioder bak panelet for å øke fargespekteret. I de nye varianten brukes ikke lenger RGB-dioder og heller ikke tradisjonell hvit LED-teknologi. I stedet for tradisjonell LED som gir blått lys som aktiverer et fosforlag for å gi hvitt lys, brukes en blå lysdiode uten belegg sammen med et tynt glassrør fylt med QD. To typer QD i røret absorberer noe av det blå lyset og sender det ut igjen som rødt og grønt lys. Resultatet blir også her tre kontrollerte fargekomponenter som gir et hvitt lys som er mer intenst på disse bølgelengdene enn lyset fra fosforbelagt LED.

Resultatet blir enda mer intense farger.

Fargegamut hos forskjellige skjermtyper Foto: Hexus
Fargegamut hos forskjellige skjermtyper Foto: Hexus Vis mer


Også i bærbare?

På CES-messen i Las Vegas ble også PC-skjermer basert på denne teknikken vist fram med imponerende resultat.

Både fargegjengivelse og strømforbruk vil bli bedre med denne løsningen, mens man venter på nye varianter av OLED-prinsippet, basert på lyskontrollerende teknikker som ikke har de problemene de organiske variantene har vært belemret med, som forskjellig levetid på de tre komponentene, med blått som visner hen raskere enn rødt og grønt.