Prøv YouTube uten Flash

Du behøver ikke bruke Adobe Flash, hvis du ikke vil.

Det er mye prat om Adobe Flash for tiden. Mange hevder at Flash-videoer i nettleseren, samt spill, annonser og animasjoner som er bygd rundt teknologien, medfører sikkerhetsrisikoer, og kan dessuten føre til treg PC med tilhørende bråkete prosessorvifter som går for fullt hele tiden.

Det hele toppet seg da det ble klart at Apple slett ikke har noen planer om å utstyre deres mye omtalte iPad med Flash-støtte.

- Adobe er late, og Flash er full av bugs. Når en Mac krasjer, skyldes det som regel Flash. Verden går mot HTML5, uttalte nylig Apple-sjefen sjøl, Steve Jobs.

Hva er HTML5?

Kort fortalt er HTML5 en sterkt utvidet versjon av HTML-språket (Hypertext Markup Language) som brukes til å lage nettsider. HTML5 gjør det blant annet mulig å bake inn levende bilder og lyd direkte inn i nettsider, uten å måtte benytte annet enn HTML, og helt uten verktøy som Flash og Silverlight. Og sist men ikke minst, HTML5 er fritt, og ikke knyttet opp mot Adobe, Microsoft eller noen andre enkeltaktører i markedet.

Fordelene for brukeren skal dessuten være mange, blant annet skal det være mindre ressurskrevende, noe som mest sannsynlig vil påvirke batterilevetiden positivt.

- Flash-video på iPad ville ha forkortet batterilevetiden fra 10 til 1,5 timer, skal Jobs ha uttalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke ferdig, men tilgjengelig

HTML5 er foreløpig kun på såkalt draft-nivå, det vil si at standarden ikke er ferdig utviklet. Men en god del nettlesere har bakt inn støtte for HTML5 allerede, blant annet Opera 10.5, Chrome 5 og Firefox 3.6, mens støtten først kommer på plass i Internet Explorer når denne er tilgjengelig i versjon 9 senere i år eller til neste år. En løsning for Explorer-brukere er foreløpig å installere en Google Chrome-plugin.

Prøv YouTube uten Flash


Youtube lar deg se videoer i en HTML5-spiller i stedet for Flash.

Flere nettjenester er allerede igang med å bygge opp HTML5-innhold, deriblant giganten selv, YouTube. Hvis du bruker en kompatibel nettleser og ønsker at YouTube-videoene skal spilles av i en HTML5-spiller i stedet for Flash, skal du gå til siden http://www.youtube.com/html5, og klikke på Join-lenken nederst. Da vil alle videoer som er klargjort for HTML5 automatisk spilles av i HTML5-avspilleren - for eksempel denne, som viser mer av det nye formatet.

Prøv YouTube uten Flash


Slik ser HTML5-avspilleren til YouTube ut

Les mer om HTML5 her