Windows 8 kjøres best i VirtualBox, er vår erfaring. Her ser du hvordan du kan installere det i denne virtuelle PC-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Windows 8 kjøres best i VirtualBox, er vår erfaring. Her ser du hvordan du kan installere det i denne virtuelle PC-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Prøv Windows 8 i VirtualBox

Installer Windows 8 Consumer Preview i en virtuell PC, risikofritt.

Publisert
Sist oppdatert

For en tid tilbake hadde vi en sak om hvordan du kan installere Windows 8 i en virtuell PC (som om det var et dataprogram). Den gang anbefalte vi den virtuelle PC-en VMware Player, og vi gikk gjennom installasjonsprosessen steg for steg.

Dessverre er støtten for lyd og nettverkskort i Windows 8 temmelig dårlig i denne virtuelle PC-en, og en leser tipset oss om at VirtualBox ville være et bedre alternativ.

VirtualBox er også en gratis virtuell PC, og kom nylig i en ny versjon der støtten for Windows 8 er vesentlig forbedret. Det betyr blant annet at du får full nettverkstilgang og lyd umiddelbart etter installasjonen av operativsystemet.

Slik går du fram

1. Last ned Windows 8 Consumer Preview fra Microsoft. Her ser du hvordan.

2. Last ned og installer Virtualbox fra www.virtualbox.org/wiki/Downloads. Både Windows-, MacOS- og Linux-versjoner er tilgjengelig.

3. Start VirtualBox, og Klikk på New-knappen. Skriv "Windows 8" i maskinnavnet. Sjekk at det står Windows 8 i operativsystem-feltet også:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


4. Nå vil VirtualBox spørre hvor mye minne som skal settes av til Windows 8. 1024 MB er greit dersom du har 32-bits-versjonen. 64-bits-versjonen krever det dobbelte:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


5. Nå får du spørsmål om å lage en virtuell harddisk. Dette er i praksis kun en svær fil:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


6. Velg hvilket virtuelt harddiskformat som skal benyttes. VDI er standardformat for VirtualBox, så hvis du ikke har planer om å bruke den virtuelle disken på andre virtuelle PC-er, klikker du bare Next:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


7. Nå skal du velge om du vil at den virtuelle disken skal vokse og krympe etter hvor mye av plassen som er benyttet, eller om den skal ha fast størrelse. Fast størrelse vil gi den beste diskytelsen, men vil altså alltid beslaglegge like mye som maks kapasitet:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


8. Her bestemmer du hvor stor den virtuelle disken skal være (maks kapasitet). 20 GB blir litt for lite. Vi har valgt 50 GB, slik at vi kan installere litt programmer og lignende uten å få plasstrøbbel:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


9. Trykk ganske enkelt "Create", og du er ferdig med grunnoppsettet.

Prøv Windows 8 i VirtualBox


10. Du blir nå sendt tilbake til hovedvinduet, og er klar til å starte den virtuelle Windows 8-maskinen:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


11. Første gang du kjører maskinen, blir du geleidet gjennom en liten oppstartsveiviser:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


12. Hvis du har brent Windows 8 til DVD, velger du stasjonen DVD-en ligger i. Du kan også trykke på det gule ikonet til høyre og velge selve ISO-filen som du lastet ned fra Microsoft.

Prøv Windows 8 i VirtualBox


13. Straks etterpå starter installasjonsprosessen, og du følger det samme oppsettet som vi har beskrevet her. Når installasjonen er ferdig, er du klar til å bruke Windows 8 i en virtuell PC:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


For den eksperimentelle

14. For å få best mulig ytelse kan du installere såkalte "Guest Additions". MEN: Vi fikk problemer med stabiliteten etter å ha gjort dette, så det kan hende det du vil støte på problemer. Hvis du likevel ønsker å prøve, velger du ganske enkelt "Install Guest Additions" fra menyen i VirtualBox mens Windows 8 kjører:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


15. Snart vil det dukke opp et spørsmål om hva du ønsker skal skje med den virtuelle CD-en som er satt inn:

Prøv Windows 8 i VirtualBox


Følg installasjonsveiledningen, og hvis alt har gått etter planen kan du etter en omstart av maskinen begynne å leke deg med Windows 8 Consumer Preview med noe bedre ytelse enn uten Guest Additions.

Samleside: Windows 8

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer