Prøv nye Windows 10 uten risiko

Ikke fornøyd med den nye versjonen? Da kan du enkelt rulle tilbake.

<strong>KOMMER 29. JULI:</strong> Windows 10 lanseres 29. juli, men alle som vil kan prøve allerede nå. Det er også mulig å hoppe tilbake til forrige versjon om du angrer deg. Foto: MICROSOFT
KOMMER 29. JULI: Windows 10 lanseres 29. juli, men alle som vil kan prøve allerede nå. Det er også mulig å hoppe tilbake til forrige versjon om du angrer deg. Foto: MICROSOFTVis mer

For Windows-brukere er det ikke lenge igjen til årets store Windows-oppgradering.

Windows 10 lanseres med brask og bram den 29. juli og er et operativsystem som vil kjøre på PC-er, nettbrett, mobiltelefoner, Xbox og mer til.

Alle kan forhåndstitte

Microsoft har de siste månedene tilbudt publikum å laste ned en testutgave av Windows 10 (såkalt «technical preview») dersom man har lyst til å prøve ut det nye operativsystemet, som altså blir en gratis oppdatering for Windows 7- og 8-brukere senere i sommer.

LES OGSÅ: Slik blir den gratis Windows-oppgraderingen

Den tekniske forhåndstitten blir svært jevnlig oppdatert med nye funksjoner, fiksing av feil og annet. Den kan du laste ned og prøve ut via Windows Insider-programmet.

HOLDER PUBLIKUM OPPDATERT: På Windows-bloggen kommer det jevnlig oppdateringer om hva som er nytt i de nye oppdateringene av Windows 10.
HOLDER PUBLIKUM OPPDATERT: På Windows-bloggen kommer det jevnlig oppdateringer om hva som er nytt i de nye oppdateringene av Windows 10. Vis mer


I Windows-bloggen kan du lese mer om hva som er nytt i hver oppdatering, eller build som det kalles på proffspråket.

Akkurat nå er det build 10158 som er den foreløpig siste, med oppdateringer blant annet av nettleseren Edge, bildeprogrammet og Microsofts stemmeassistent Cortana, i tillegg til feilrettinger og andre forbedringer.

LES OGSÅ: Microsoft slipper nye Office-apper for Windows 10

Hva om du angrer?

Har du lyst til å prøve ut Windows 10 (eller allerede har oppgradert) kan det være greit å vite at du på en ganske enkel måte kan rulle tilbake til den forrige Windows-versjonen din, dersom du opplever at noe ikke virker som det skal eller ganske enkelt likte det bedre før.

Oppgraderte du fra en tidligere Windows-versjon, vil de gamle filene ligge i mappen «Windows.old» på maskinen din, og der blir de liggende i 30 dager før Microsoft eventuelt tømmer den for å frigjøre plass på harddisken.

Ønsker du å ta et skritt tilbake, kan du derfor bruke Windows' innebygde funksjon, som du finner ved å trykke på startknappen, velge innstillinger og så gå til update and security, recovery. Der vil du finne en knapp for å sette i gang prosessen med å rulle tilbake, men merk altså at denne kan være utilgjengelig etter en måned.

LES OGSÅ: Nettstedet som gir deg gamle versjoner av programmer

HER: I Windows 10s nye instillingsmeny finner du valget som gjør at du kan rulle tilbake til den forrige Windows-versjonen om du angrer på oppgraderingen.
HER: I Windows 10s nye instillingsmeny finner du valget som gjør at du kan rulle tilbake til den forrige Windows-versjonen om du angrer på oppgraderingen. Vis mer


Ren installasjon av gammel versjon

Mangler du valget for tilbakestilling, eller har installert en «ren» utgave av Windows 10, er det ikke like enkelt, men så lenge du har produktnøkkelen til Windows 7 eller 8 (avhengig av hva du brukte før) finnes det imidlertid en relativt enkel metode.

(Microsoft har en side om hvordan du finner produktnøkkelen. Finner du den ikke, kan du også prøve gratisprogrammet ProduKey for å finne nøkkelen.)

Alt du trenger er en minneplugg med minst 4GB lagringsplass, eller eventuelt en DVD-brenner og en blank DVD-plate. Da kan du bruke dette Microsoft-verktøyet (Windows 8.1) eller dette Microsoft-verktøyet (Windows 7) for å laste ned Windows-installasjonen og legge den på USB/DVD.

Kilder: Microsoft, HowToGeek

>> Flere artikler om Windows 10