Er du gammel nok til å huske dette oppstartsbildet på PC-en? Nå har du uansett anledning til å stifte bekjentskap med Microsofts 29 år gamle Windows-versjon.
Er du gammel nok til å huske dette oppstartsbildet på PC-en? Nå har du uansett anledning til å stifte bekjentskap med Microsofts 29 år gamle Windows-versjon.Vis mer

Prøv gamle operativsystemer i nettleseren

Men alt var ikke bedre før ...

Det er mer enn tretti år siden de første datamaskinene med et grafisk brukergrensesnitt så dagens lys, og 29 år siden første Windows-utgaven. Siden den gang er det stort sett kun navnet på operativsystemet som ikke har forandret seg.

Men hvordan var det egentlig å sitte ved en datamaskin som kjørte de første Windows-versjonene? Nå har du muligheten til å gjenoppleve det hele.

Windows 1.0

Nettstedet jsmachines.net har laget en emulator for den første Windows-utgaven, og den kan kjøres direkte i nettleseren. Den lar deg gjøre det meste av det som var mulig den gangen, men merk: Den er treg, alt foregår i sort/hvitt (som var vanlig den gang), og du kan ikke lagre endringene du måtte foreta.

Til gjengjeld får du gleden (eller sorgen) av å kjøre de aller første versjonene av Paint, Write og Notisblokk. Men vi advarer - dette er steinalder-Windows på alle mulige plan.

Prøv gamle operativsystemer i nettleseren


Prøv Windows 1.0

Windows 3.1

Hos VirtualDesktop.org kan du prøve Windows 3.1, riktig nok med veldig mange begrensninger, men du får i hvert fall en følelse av hvordan det opplevdes å jobbe på en PC for 20 år siden.

Prøv gamle operativsystemer i nettleseren


Prøv Windows 3.1

Gammel MacOS

Også Mac-entusiaster har muligheten til å leke seg med gamle MacOS-versjoner rett i nettleseren. MacOS System 7 fra 1991 kan for eksempel prøves på utvikler James Friends hjemmeside.

Prøv gamle operativsystemer i nettleseren


Prøv MacOS 7

Etter å ha prøvd disse emulatorene noen minutter sitter vi imidlertid igjen like skuffet som man gjerne blir etter å ha sett om igjen en film man syntes var veldig god da den gikk på kino i 1985. Alt var nemlig ikke bedre før ...

Samleside: Windows

Diskutér gamle Windows- og Mac OS-utgaver i debatten under!