Prøv gamle operativsystemer i nettleseren

Men alt var ikke bedre før ...

Er du gammel nok til å huske dette oppstartsbildet på PC-en? Nå har du uansett anledning til å stifte bekjentskap med Microsofts 29 år gamle Windows-versjon.
Er du gammel nok til å huske dette oppstartsbildet på PC-en? Nå har du uansett anledning til å stifte bekjentskap med Microsofts 29 år gamle Windows-versjon.Vis mer

Det er mer enn tretti år siden de første datamaskinene med et grafisk brukergrensesnitt så dagens lys, og 29 år siden første Windows-utgaven. Siden den gang er det stort sett kun navnet på operativsystemet som ikke har forandret seg.

Men hvordan var det egentlig å sitte ved en datamaskin som kjørte de første Windows-versjonene? Nå har du muligheten til å gjenoppleve det hele.

Windows 1.0

Nettstedet jsmachines.net har laget en emulator for den første Windows-utgaven, og den kan kjøres direkte i nettleseren. Den lar deg gjøre det meste av det som var mulig den gangen, men merk: Den er treg, alt foregår i sort/hvitt (som var vanlig den gang), og du kan ikke lagre endringene du måtte foreta.

Til gjengjeld får du gleden (eller sorgen) av å kjøre de aller første versjonene av Paint, Write og Notisblokk. Men vi advarer - dette er steinalder-Windows på alle mulige plan.

Prøv gamle operativsystemer i nettleseren


Prøv Windows 1.0

Windows 3.1

Hos VirtualDesktop.org kan du prøve Windows 3.1, riktig nok med veldig mange begrensninger, men du får i hvert fall en følelse av hvordan det opplevdes å jobbe på en PC for 20 år siden.

Prøv gamle operativsystemer i nettleseren


Prøv Windows 3.1

Gammel MacOS

Også Mac-entusiaster har muligheten til å leke seg med gamle MacOS-versjoner rett i nettleseren. MacOS System 7 fra 1991 kan for eksempel prøves på utvikler James Friends hjemmeside.

Prøv gamle operativsystemer i nettleseren


Prøv MacOS 7

Etter å ha prøvd disse emulatorene noen minutter sitter vi imidlertid igjen like skuffet som man gjerne blir etter å ha sett om igjen en film man syntes var veldig god da den gikk på kino i 1985. Alt var nemlig ikke bedre før ...

Samleside: Windows

Diskutér gamle Windows- og Mac OS-utgaver i debatten under!