Prøv deg som tivoli-direktør

Lurer du på om du egner deg til å bygge opp og styre en fornøyelsespark? Med spillet Theme Park World får du full kontroll. Vi har testet spillet.

Theme-serien er tre strategispill, som går ut på å bygge og vedlikeholde henholdsvis en fornøyelsespark og et sykehus (og nå, igjen, fornøyelsespark). Du har fullstendig kontroll over alt, fra utformingen til alle utgifter og inntekter. Målet er rett og slett å tjene mest mulig penger, og levere best mulig service.

I Theme Park World har utviklerne tatt det etter hvert ganske naturlige steget til 3D. Alle attraksjonene du bygger består nå av polygoner, og du kan bevege deg fritt rundt og se parken fra alle vinkler. Du har fire forskjellige temaer å velge mellom: Lost Kingdom (dinosaur-parken), Halloween World (skrekk-parken), Space Zone (romskip-parken) og Wonder Land (eventyr-parken). Bare de to første er tilgjengelig til å begynne med, mens Space Zone og Wonder Land åpnes etter at du har fått et visst antall gyldne nøkler. Disse får du hvis du er flink nok…

Enkelt å komme i gang

Fra begynnelsen av blir du veiledet av en ”hjelper”, som gir deg omfattende tips om hvordan du skal gå frem, og hva de forskjellige valgene og menyene betyr. Etter å ha valgt ditt tema, er du i gang med å bygge parken. Du kan sette opp karuseller, butikker, spill og fasiliteter som søppelkasser og toaletter. Du må også ansette mekanikere, vaktmestere og ikke minst forskere som kan utvikle nye attraksjoner. Det er viktig at parken er godt planlagt – det skal være enkelt å komme frem, og du må sørge for at det finnes toaletter og søppelkasser i nærheten av spisesteder. Videre kan du justere priser på attraksjonene og billettene, kvaliteten på hamburgere og mengden is i brusen. Du kan altså bestemme over alt det praktiske, og alt du gjør er avgjørende for hvor fornøyd gjestene er. Og målet er selvsagt mange fornøyde gjester, som fører til at flere kommer og bruker penger.

Senere i spillet kommer utfordringene på rekke og rad. Karusellene må repareres og toalettene må renses. I tillegg får du muligheten til å tjene ekstra penger hvis du er flink nok: hvis du selger et visst antall burgere i løpet av en begrenset periode, vinner du noe ekstra.

Det er også i den senere perioden at ting begynner å bli kjedelige. Det er svært morsomt å planlegge parken, for så å slippe inn folk og se deres reaksjoner. Men etter hvert handler det bare om å holde den i gang, og med alt som skjer samtidig blir det egentlig bare stressende.

For lite variasjon

Selv om det finnes fire forskjellige parker å velge mellom, er det dessverre ingen egentlig forskjell mellom dem. Selv om utseendet og musikken er annerledes, er alle attraksjonene identiske – de fremstår bare i en ny drakt. Dessuten er det faktisk de to første parkene du har tilgang til som ser best ut, så det er på en måte ikke verdt å jobbe for å nå de to siste.

Et annet problem er at det er rett og slett for lite humor i spillet. De som har spilt Theme Hospital vil nok aldri glemme de hysterisk morsomme sykdommene og behandlingsmetodene. Noe sånt finner du ikke i Theme Park World. Når du først har skapt en velfungerende park, er egentlig moroen slutt.

Flotte farger

Den visuelle siden av spillet er -- ikke overraskende -- godt bearbeidet. Karusellene og andre fasiliteter ser flotte ut, og er i full 3D. Personene i parken er imidlertid fremdeles flate. Det er ikke så rart egentlig, siden få datamaskiner hadde klart å vise hundrevis av detaljerte, polygonale modeller på skjermen samtidig.

Et svært innovativt trekk er muligheten å utforske parken fra førstepersons-perspektiv. Du kan bevege deg fritt rundt og kjøre alle karusellene. Kontrollen i dette oppsettet er ikke perfekt, men holdbar. Grafikken er heller ikke så bra fra dette synspunktet, og teksturene er lite detaljerte, mens barna plutselig ser firkantede ut. Det gjør likevel ikke så mye – førsteperson-oppsettet er kun ment som en morsom liten kuriositet, og er ikke nødvendig for å fullføre spillet.

Lyden er passe bra. Bakgrunnsmusikken er for eksempel nokså irriterende, mens lydene av lekende barn passer temmelig perfekt. Vi likte også grensesnittet. Er du kjent med Theme-serien fra før, vil det ikke ta lang tid før du er i full gang, og er du en nybegynner klarer du nok å mestre kontrollen etter 20 minutters tid.

Rundt hele verden

Theme Park World har en slags flerspiller-modus, som går ut på at du kan snakke med spillere over hele verden, og utforske parker lagt ut av andre (det er ganske mange av dem). Du kan også legge ut dine parker. For å kunne koble deg opp, må du først registrere deg (gratis) på hjemmesiden til spillet.

For å oppsummere: Theme Park World er et ganske morsomt spill, men når ikke opp til standarden satt av Theme Hospital. Det blir rett og slett for kjedelig i lengden, men kan likevel by på flere originale ideer. Så kjøp spillet hvis du er fan av Theme-spillene og strategi generelt, men ikke hvis du har lite tålmodighet.