Prosessorvifte med lav støy?

Hei!

Jeg har en PC med AMD XP 2100+ prosessor som (kjent) blir veldig varm, men jeg liker ikke støy. Har nå en Thermaltake CPU-kjøler med tilhørende 80 mm vifte, men må kjøre den på 4000 rpm for å respektabel lav temperatur.

Lurer på om det kunne være lurt å montere en 120 mm vifte (Papst) i siden på kabinettet og lage en trakt rett inn til kjøleribba på prosessoren. (Tenker da å kutte ut eksisterende vifte.) Vil det kunne bli en mer stillegående løsning?

Mvh
Gjermund

Datadoktoren svarer

Hei Gjermund,

Jeg vil nok anbefale at du har en vifte som sitter på selve kjøleribben for at prosessoren skal få tilstrekkelig med kjøling. Din prosessor tåler fint en temperatur på rundt 60 grader, og det er nok av støysvake løsninger å velge mellom på markedet som passer til denne. Alle de store nettbutikkene for datautstyr har bra utvalg.

Dersom du har et normalt godt kabinett vil en prosessorvifte med et støynivå som ligger lavere enn 25 desibel normalt ikke være sjenerende. Et godt tips er å oppsøke produsentens egne sider dersom forhandleren din ikke oppgir støynivået.

Husk for øvrig at det er flere støykilder i PCen din, deriblant strømforsyningen (som ofte er en versting), evt vifte på skjermkortet, og sist men ikke minst: harddisken. Gamle harddisker bråker ofte mer enn nye, og personlig har jeg forelsket meg i de nye Seagate Barracuda-diskene – som er omtrent helt lydløse.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar