Det er faktisk alterntiver til Intel! Foto: ?
Det er faktisk alterntiver til Intel! Foto: ?Vis mer

Prosessorkrigen raser videre

Hvis du tenker på å kjøpe ny PC og synes det er vanskelig å velge, så ta det helt med ro - snart blir det enda verre! Nå kommer nemlig AMD og Cyrix med alternativer til Intels prosessorer.

Tidligere eksisterte det ingen reelle konkurrenter til Intel Pentium, men så kom både AMD og Cyrix med billigere og til dels kraftigere prosessorer. Intels svar på utfordringen var å lansere Pentium II med en helt ny og patentbeskyttet innpakning av prosessoren – Slot 1.

Den 15. april ble også hastigheten mellom prosessoren og minnet økt fra 66 til 100 MHz med Intels BX-brikkesett. Dessuten ble en rimeligere variant av Pentium II – Celeron – lansert, i tillegg til nye modeller i toppsjiktet. Til høsten kommer også Xeon, som bruker Slot 2, og vil gi enda mer ytelse, men til en høy pris.

Intel faser nå ut gamle Pentium og den tidligere innpakningen av prosessoren (Socket 7) og overlater denne teknologien til konkurrentene. Disse jobber nå med å videreutvikle denne tidligere standarden til å kjøre med 100 MHz-buss.

Tidsskjemaet

Om kort tid vil vi ha Intels løsninger som troner på ytelsestoppen, men samtidig vil det finnes flere rimeligere alternativer for systemer hvor pris er viktigere enn topp ytelse:

Den 7. april lanserte AMD sin 300 MHz-versjon av K6-prosessoren, og i mai vil de annonsere neste generasjon, kalt K6 3D, som skal være en

Den 14. april lanserte Cyrix MII-300, som påstås å gi marginalt mindre ytelse enn en Pentium II på 300 MHz, men til en vesentlig lavere pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

21. april annonserte IDT at produksjonen av deres WinChip på 225 MHz nå er i gang.

Det brygger med andre ord opp til kraftig konkurranse i det lavere sjiktet, med lavere priser som kommer PC-kjøperne tilgode. Intel kan på sin side konsentrere seg om de mer krevende brukerne, styre prisene som de vil og tjene penger. Disse vil selvfølgelig bli brukt til videre utvikling, i Intels tradisjon. Om konkurrentene kan tjene nok penger til finansiering av videre utvikling, gjenstår å se.

DinSide vil gjøre sammenlignende tester av systemer basert på de nye prosessorene så snart de er tilgjengelig. I tillegg vil vi også teste samme maskin med alternative prosessorer.