Prosessorkrigen: AMD tar nytt grep

Det er stort sett klart hva som vil bli AMD sitt neste skritt for å spise markedsandeler fra Intel. Men veien fram er ikke helt uten hindringer, og AMD har ikke helt kontroll over fremdriften.

AMD har solgt over 1,2 millioner Athlon-prosessorer i første kvartal i år, og konsernet har nådd en omsetning på over 1 milliard dollar i samme periode. Dette gir et godt grunnlag for videre ekspansjon, og markedsandelene er helt oppe i 20 prosent i Japan. I den øvrige delen av verden er den riktignok noe lavere.

Athlon K-75 snart ute

Den nåværende toppmodellen av Athlon-prosessoren, som bygger på K-75-arkitekturen, har snart sett sine beste dager. På samme måte som Intel gjorde med Pentium III, går AMD bort fra kortløsningen og over til en ren brikkeløsning med etterfølgeren Thunderbird.. Det vil si at Slot-A forsvinner og Socket-A kommer i stedet. Dette er en billigere løsning både i produksjon hos prosessorfabrikantene og i montering hos PC-produsentene.

Samtidig blir hurtigbufferen integrert i selve brikken. Dette gjør at Athlon tar igjen det lille forspranget Intel fikk med Pentium III, hvor også hurtigminnet ble flyttet inn i brikken, halvert i størrelse, men doblet i hastighet.

Mer om disse prosessorene kan du lese i denne artikkelen.

Forsinket

Tidspunktet for start av leveranser av Thunderbird var opprinnelig satt til månedskiftet april/mai, men dette ser ikke ut til å bli realisert. Først helt i slutten av annet kvartal, i praksis i juli, vil det være reelle muligheter for å skaffe seg prosessoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skyldes ikke minst at AMD har måttet vente på at hovedkortleverandørene skulle bli klare med utviklingen av sine produkter.

Neppe Slocket - A

For brukere av Intel-prosessorer har det vært mulig å bruke mange av de gode gamle hovedkortene med BX-brikkesett sammen med nye Pentium III-prosessorer. Flere leverandører har tilbudt overgangskort fra Slot1 til Socket 370 FC-PGA - en såkalt Slocket.

Dette vil nette bli en aktuell løsning for dagens Athlon hovedkort, siden strømforbruket er så høyt på Thunderbird-utgaven at det vil bli problemer med kjølingen.

Derfor må du mest sannsynlig belage deg på å kjøpe et helt nytt hovedkort hvis det står en Thunderbird på innkjøpslista.

Gunstig å vente?

Dette innebærer at det er lurest å vente med å investere i en Athlon-løsning nå, hvis du er ute etter topp ytelse og vil henge med på oppgraderingskarusellen.

Hvis du derimot er ute etter å få mye for pengene, vil du kunne se fram til vesentlige prisreduksjoner på første generasjons Athlon-prosessorer og hovedkort i løpet av høsten.