Prosessordforklaringer: del 2

MMX: Multimedia eXtensions. 57 nye SIMD-instruksjoner som utfører heltallsoperasjoner på flere tall av gangen.

SIMD: Single Instruction Multiple Data. Fellesbetegnelse for instruksjoner som utfører samme operasjon på flere dataelementer.

SSE: Streaming SIMD extensions. 70 nye instruksjoner som utvider funksjonaliteten til MMX-instruksjonene med støtte for desimaltall. I tillegg har de også kontroll med om dataene skal gå innom eller utenom L2-cachen (streaming).

Cache: Lite hurtigminne som ved hjelp av en avansert algoritme husker eller finner frem til de dataene programmet trenger. Data som ligger i cachen er det mye raskere å håndtere enn data som bare ligger i internminnet.

L1-cache: Førstenivå hurtigminne som er sterkt integrert i prosessoren. Denne typen minne går alltid på full fart. Alle Intel-prosessorer siden 486-prosessoren har hatt L1-cache. Størrelsen varierer fra 8 KB (486) til 32 KB (Pentium III) og 64 KB (AMD Athlon).

L2-cache: Andrenivå hurtigminne som er større og tregere enn L1-cachen. Dette minnet er likevel mye raskere enn resten av internminnet. Opprinnelig var L2-cachen plassert på hovedkortet (486 og Pentium), men med Pentium Pro, begynte Intel å bygge det inn i prosessoren. For Pentium II og de første Pentium III-prosessorene, er L2-cachen montert på et kretskort sammen med prosessoren. Dette kretskortet passer i slot 1-hovedkort. AMD har hitil hatt en tilsvarende løsning med Athlon slot A. Prosessorer hvor L2-cachen ikke er helt integrert i kjernen, kjører vanligvis L2-cachen på halve hastigheten av selve prosessoren. Celeron 300A og nyere har 128 KB L2-cache integret i prosessoren på full hastighet. Det samme gjelder AMD K6-III og Pentium III Coppermine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klamath: Intels kodenavn for de første Pentium II-prosessorene.

Covington: Intels kodenavn for de første Celeron-prosessorene uten L2-cache. Celeron 266 og 300.

Mendochino: Intels kodenavn for Celeron med integrert 128 KB L2-cache. Celeron 300A til 533.

Katmai: Intels kodenavn for de første Pentium III-prosessorene med 512 KB L2-cache på halve hastigheten av prosessoren.

Coppermine: Intels kodenavn for de nyeste Pentium III-prosessorene med 256 KB L2-cache på full fart. Intel kaller også dette for Advanced Transfer Cache.

Merced: Kodenavnet for Intels Itanum-prosessor som ennå ikke er lansert.

Willamette: Kodenavn for neste IA-32-prosessor som vil ta over etter Pentium III (Kanskje vil den hete Pentium IV).

Foster: Serverutgave av Willamettte. Willamette Xeon?

Timna: Ny billig-prosessor fra Intel som vil integrere deler av brikkesetttet i seg selv. Den vil inneholde en grafikk-brikke og minne-kontroller og passe i Socket370S.

Spitfire: Tidligere kodenavn på AMD Duron, rimelig Athlon-utgave for Socket A. Skal konkurrere med Celeron.

Thunderbird: Arvtageren til AMD Athlon. Skal starte på 1,2 GHz og passer først i Slot A med planlagt overgang til Socket A.

Mustang: AMDs svar på Xeon. Dette vil bli Athlon for kraftige arbeidsstasjoner og servere.

Sledgehammer: AMDs svar på Intels Itanum. Vil ha full støtte for IA-32 med 64-bits utvidelser. AMD vil altså ikke støtte IA-64.

Del 3 av listen


Del 1 av listen