Prosessor-prisfest i oktober?

Intel lanserer ny prosessor og AMD vil være med å konkurrere. Dette betyr kraftige priskutt og kamp om markedet. Vi kan bare glede oss. Eller finnes det skår i gleden?

Spekulasjonene fortsetter om Intels planer for høsten og neste år. Det siste som har kommet frem er at prisnivået på Pentium 4 vil bli vesentlig lavere enn først antatt. Dette skyldes at den relativt lave ytelsen rett og slett gjør det umulig å plassere Pentium 4 i toppsjiktet.

Forvirrende?

De fleste har fått med seg at ytelsen i forhold til klokkehastighet ikke har noen direkte kobling. Ved tidligere lanseringer av nye prosessorer har det vært endringer i arkitekturen som i seg selv har gitt større ytelse, selv ved nesten samme klokkefrekvens.

Slik er det ikke lenger, her lover Intel at det er potensialet som gjelder, og at klokkehastigheten på Pentium 4 vil bli mye høyere etter hvert.

Men det hjelper lite for Intels kunder, som gjerne vil tilby de raskeste PCene til de mest krevende kundene, slik som de alltid har gjort. Så kan de fylle på med langsommere modeller til alle oss andre, for å få opp volumet.

Nå tyr Intel til helt ordinære kremmertriks, de må jo holde hjulene i gang mens det jobbes intenst i bakgrunnen med forberedelsene til neste generasjon.

Rambus-rabatter til produsentene

Siden første generasjon brikkesett til Pentium 4 bare støtter Rambus, vil prisnivået bli alt for høyt til å være konkurransedyktig. Derfor vil Intel gi en egen Rambus-rabatt til produsentene, slik at ferdige PCer i toppsjiktet kan selges til en konkurransedyktig pris. Her er det dessuten snakk om den dyreste Rambus-varianten på 800 MHz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten vil prisnivået på Pentium 4 ligge vesentlig lavere enn dagens 1 GHz og 1.13 GHz, som riktignok har vært omtrent like tilgjengelige som hønsetenner.

Det er med andre ord en dobbel rabattering ute og går, både på grunn av lavere ytelse i forhold til klokkehastighet, og på grunn av uferdige brikkesett for neste generasjon minne.

Neste år - en lysning?

I begynnelsen av neste år vil Intels nye brikkesett for Pentium 4 være klart, som støtter den langt rimeligere DDR SDRAM. Da vil også nye prosessorer med vesentlig høyere hastigheter være klare, og prisnivået vil fremdeles være gunstig.

Til neste høst vil også neste generasjon Pentium III være tilgjengelig. Denne vil overta for Celeron, og tilby vesentlig kraftigere ytelse enn denne.

Men denne høsten vil AMD med sine Athlon og Duron-prosessorer stadig sørge for å være ledende i forhold til pris/ytelse. De planlegger å møte Intels prisreduksjoner i oktober, og etter lekkasjene av testresultater som sammenligner Pentium 4 og Athlon, ser det ut til at det ikke vil være noe stort problem å møte eller overgå ytelsen heller.