Prosessor-guide del 2

Prosessor-guide

  1. Prosessor-guide del 2
Prosessor-guide del 2


Oppdatert 27.06.07

Før du går til innkjøp av ny prosessor, bør du vite litt om de forskjellige løsningene. Og ikke minst: brikkesettene.

Tidligere var det å velge prosessor et svare strev med forskjellige sokler (se forrige side), men dette har i stor grad stabilisert seg for privatmarkedet. Intels hovedsokkel er LGA775 (også kjent som bare socket 775), og her finner du alt fra Pentium D til de nyeste firekjernes (quad) Core 2-prosessorene. AMD har på sin side sokkel AM2, som tok over for "gode, gamle" sokkel 939 i 2006.

Prosessor og brikkesett

Selv om nå sokkelen er den samme for forskjellige prosessorer, betyr dessverre ikke dette at alle hovedkort med LGA775-sokkel støtter alle prosessorer som fysisk passer, og dette har hovedsakelig med brikkesettet å gjøre. Har du for eksempel planer om å oppgradere fra en sokkel 775 Pentium D til en Core 2 Quad er det godt mulig du også må bytte ut hovedkortet - det kommer helt an på hvilket brikkesett du har.

Regelen her er å dobbeltsjekke at hovedkort og prosessor er kompatible før du kjøper.

For AMD er det for tiden mindre komplisert, siden sokkel AM2 ikke har vært i handelen like lenge. Likevel gjelder det samme her: sjekk kompatibilitet før du handler, selv om du skal være bra uheldig for å finne en AM2-prosessor og AM2-hovedkort som ikke passer.

Kjøpstips: AMD eller Intel?

Tradisjonelt har Intel blitt sett på som det trygge valget, og har også klart størst markedsandel. AMD har det siste året hatt en betydelig tilbakegang etter å i flere år ha vært spesielt populære hos private PC-byggere på grunn av god ytelse kombinert med lave priser. Men den situasjonen ble kjapt snudd at Intels Core 2-prosessorer ga AMD dask i nesten samtlige tester.

Prosessor-guide del 2


Det er alltid mye krangel om at det ene er bedre enn det andre. Vi skal ikke ta noe bestemt parti her, men det er en grunn til at de fleste byggere nå satser på en Intel-løsning dersom alt skal byttes ut.

Når det er sagt har AMD virkelig dumpet prisene, noe som betyr at det finnes en og annen godbit der ute for de som kun er ute etter å oppgradere prosessoren.

Uansett vil vi anbefale å holde seg mellom ett og to tusen kroner når du handler prosessor, enten det er AMD eller Intel. Over dette blir det adskillig mindre ytelse per ekstra krone du legger i kassa.

Nytt hovedkort og minne

Dette hører kanskje egentlig inn under minne-guiden, men det har også i stor grad med prosessorkjøp å gjøre. Er det en stund siden du oppgraderte er det som nevnt en stor sjanse for at du også må handle nytt hovedkort - og det betyr altså sokkel 775 for Intel og sokkel AM2 for en AMD-maskin. Begge disse løsningene bruker DDR2-minne.

En ting å merke seg er at overgangen fra DDR2 til DDR3 er begynt for Intel sin del, hovedkort basert på deres nye P35-brikkesett kommer i utgaver både for DDR2 og DDR3 minne. Men siden DDR3 er helt i startgropa er dette minnet dyrt og tregt - enn så lenge.

Så dersom du allerede har lagt gode penger i DDR2-minne vil det være fornuftig å investere i et hovedkort lagd for DDR2, som nok fremdeles har en god tid igjen.

Må du uansett ha ny RAM i tillegg til hovedkort er ikke svaret like åpenlyst - det kommer i stor grad an på lommebok og hvor fremtidsrettet du vil være - men det er ikke tvil om at dette gradvis vil ta over. Om det er økonomisk lønnsomt akkurat nå er en annen sak, det virker mer fornuftig å vente til bleiestadiet er over, altså når ytelsen går opp og prisene ned.

Ellers nevner vi at AMDs nye prosessorlinje vil komme nærmere årsskiftet, og forhåpentligvis har vi å se fram til en ny kamp mellom AMD og Intel.

Bærbare løsninger

Det finnes for øvrig "egne" prosessorer for bærbare. Vi skal ikke gå tett innpå denne delen av markedet, men skal du ha en bærbar maskin gjør du lurt i å vurdere en maskin som bruker mobilprosessor, som er designet spesielt til å bruke lite strøm, men likevel ha god ytelse. Dette gir en tydelig forbedret batterilevetid og stillere drift.

For Intel er dette hovedsakelig prosessorene Pentium M, Core Solo, Core Duo og Core 2 Duo, samt Pentium Dual-Core. AMD stiller med AMD Turion 64 / X2.

64-bit, cache, dobbeltkjerne, quad-core og boxed

Vi avslutter med litt "kjekt å kunne" for de kunnskapstørste...

Cache
Dette er et hurtigminne spesielt for prosessoren, for relativt sett tar det lang tid for prosessoren å lese fra og skrive til systemminnet (RAM). Data som hentes fra RAM blir derfor mellomlagret i cachen og leses og skrives fra/til denne når prosessoren jobber med komplekse oppgaver. Teoretisk sett er det slik at jo mer cache, jo bedre. I realiteten er ikke alltid ytelsesøkningen så veldig stor ved f.eks. å gå fra 1 til 2 megabyte cache, og er avhengig av hvilke typer oppgaver prosessoren må løse.

32-bit og 64-bit
Det siste året har 64-bit prosessorer blitt vanlig. 64-bit prosessering åpner for å behandle større tall, og følgelig også ha mer minne i maskinen. AMD var først ute kommersielt med sin x86-64 teknologi, og flere større aktører tok denne arkitekturen i bruk. Intel måtte derfor se seg nødt til å adoptere denne teknologien, men har kalt den EMT64 - Extended Memory Technology. På tross av forskjellen i navnet er det altså det samme.

Selv om du har en 64-bit prosessor betyr ikke det at du må kjøre et 64-bits operatisystem. Mange har 64-bit prosessorer, og de fleste av disse bruker faktisk gode gamle 32-bit Windows XP. Av 64-bit operativsystemer har vi i dag muligheter både fra Linux og Windows. Både 64-bit operativsystemer og prosessorer fungerer forøvrig fint med 32-bit programmer.

Les også: 32- eller 64-bit Vista?

Enkel, dobbel eller firedobbel kjerne?
Både AMD og Intels fleste prosesorer er nå tokjernet: AMD Athlon 64 X2 fra AMD og Intel har Pentium D, Pentium Dual-Core og Core 2 Duo. Den store fordelen med flere kjerner er multitasking, altså kjøre flere programmer og prosesser samtidig. Hvor godt dette lar seg gjøre i praksis kommer an på programvare og operativsystem.

Prosessorer med to kjerner er så vanlig i dag at det nesten er vanskelig å finne en enkeltkjernet prosessor. Dette er ingenting å gråte over - prisene har falt drastisk og det er blitt mer og mer vanlig å kjøre flere oppgaver samtidig. Vista har også vist seg å være ressurskrevende med tanke på bakgrunnsprosesser og minne, og da er det ingen ulempe med dobbeltkjerneprosessor.

Dobbel kjerne må forresten ikke forveksles med Hyper-threading, som er en teknologi Intel brukte i sin Pentium 4. Hyper-threading er mindre effektivt enn doble kjerner, og i noen tilfeller kan det faktisk gi dårligere ytelse enn vanlig enkeltkjerne.

Når det gjelder fire kjerner er det i dag kun Intel som har dette med sine Core 2 Quad-prosessorer. Prisen har hittil vært nokså høy, men er meldt å settes godt ned mot slutten av juli. Ytelsesmessig vil det for de fleste gi langt mindre effekt å gå fra to til fire kjerner enn å gå fra en til to; hovedsaklig er det brukere med spesielle behov som enn så lenge virkelig vil dra nytte av en firekjernet prosessor.

Boxed og OEM
Dette er ikke så skummelt som det høres ut som. Boxed betyr at prosessoren kommer i flott eske med papirer du ikke gidder å lese, klistremerke og kjøleribbe med vifte. OEM (eller bulk)-prosessorer kommer uten dette, så av og til kan det lønne seg å kjøpe en slik dersom du vet at du skal bruke en annen kjøleløsning enn den medfølgende vifta.

Tilbake til førstesiden.