Programvare

Programvare

Det følger med tre programmer i pakken - XGWorks, XGEdit og TWE. Yamaha står selv bak utviklingen av disse programmene, og de er skreddersydd for SW1000XG og andre beslektede Yamaha-produkter.

XGWorks er et integrert MIDI/Audio sequencer-program, som har redigering og opptak på flere nivåer. MIDI-dataene kan du se som noter eller piano-rull, og du har full styring over alle kortets finesser.

Programvare


Designet er ikke det mest estetisk tilfredsstillende vi har sett, det har et klart leketøyspreg, etter vår mening. Likevel er det et glimrende utgangspunkt for å komme i gang med å lage musikk, siden funksjonene er på plass.

Programmet er ganske logisk i oppbygningen og avviker ikke fra betjeningsløsninger som de fleste er vant til.

XGEdit er et program som kan brukes sammen med andre sequencer-programmer som ikke har støtte for alle finessene på SW1000XG. Da kjører du begge programmene samtidig, og bruker XGEdit til å endre de parametrene du ønsker.

Programvare


For å få til dette trenger du gjerne et lite program som kan rute MIDI-dataene både fra XGEdit og sequencer-programmet ditt. Dette programmet heter Hubi's MIDI LoopBack og følger med på installasjonsCDen.

TWE betyr TinyWaveEditor og er et lite program for å redigere lydfiler. Det er ikke så veldig avansert, men støtter klipp og lim, EQ, tidskomprimering og ekspandering, pitch shift og prosessering av nivåer. Det kan også brukes til å redigere og loope samples for Yamaha sin sampler A3000, og overføre dataene via SCSI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programvare

Drivere

Det følger med drivere både for Windows MME og ASIO. Dessuten følger det med ASIO drivere og en XG Editor for Mac.

Det ser ut som om Steinberg og Propellerhead sine standarder - ASIO, VST2 og ReWire - blir mer og mer utbredt både på Mac og PC.

DirectX-støtte blir ikke så viktig, ettersom de aller fleste pluginn-effekter også kommer i VST-format, MIDI/Audio-sequencerene kommer med ASIO-støtte og virtuelle synther og samplere støtter ReWire og VST2.

Det er snart bare Sonic Foundry, som produserer Acid, Vegas og Sound Forge, som er helt trofast mot Microsoft.

Videre til Vår mening