Programvare

Det følger med tre kraftige programmer; Logic Audio Pro ISIS, Acid DJ og CoolEdit Pro SE. Dette er komplette medium/lett-versjoner av kraftige programmer.

Logic Audio er et av de mest brukte sequencerprogrammene blant profesjonelle brukere verden over. Spesielt i Mac-miljø, men etter hvert også på PC. Den versjonen som følger med ISIS er forrige generasjon. Dagens versjon 4.x er vesentlig kraftigere og nesten identisk med Mac-versjonen.


Programmet er meget avansert, ikke det letteste å lære seg, men du kan gjøre omtrent hva du vil med de mildest talt omfattende redigeringsfunksjonene. Det er vel verdt å lære seg, og det finnes lærebøker, brukergrupper og undervisning på nettet. Mange musikklinjer på videregående skoler bruker også Logic Audio i undervisningen.

ACID DJ / Style (det heter DJ på CDen og Style i programmet, tydeligvis et kjært barn) er en loop-sequencer, hvor du kan sette sammen nesten hva som helst av lydmateriale som er trimmet til en eller flere takter.


Du kan fritt velge toneart og tempo, og lydmaterialet blir justert automatisk slik at alt passer sammen. Dette er re-mixerens drøm - derav navnet. Du kan lese mer om dette programmet her

CoolEdit Pro SE er et lydredigeringsprogram som kan spille av og mikse opptil 10 lydfiler samtidig. Det er omfattende redigeringsmuligheter, og programmet er ypperlig til å forberede samples til egne lyder i MIDI-synthen og finjustere looper til ACID.

Drivere finnes både til MME, DirectMusic og ASIO, og systemet er derfor kompatibelt med det som finnes av musikkprogramvare. Vi er likevel ikke så imponert over ytelsen til driverne. DirectMusic-driveren var ustabil og ga fra seg en del ulyder, ASIO-driveren var ikke av de raskeste, med en forsinkelse (latency) på 85 millisekunder. Denne forsinkelsen merker du hvis du drar i en spak i et program for å justere for eksempel volum. Ideelt sett bør den være på 0, men under 10 millisekunder fungerer fint i praksis.

B>Støtteprogramvaren finner du på en meny i verktøylinjen nederst på skjermen. Her kan du sette systemet i 8/4-modus for musikk eller Multimedia-modus for spill og multimedia. Dette krever omstart av PCen.


Videre finner du mikseren som kalles Console 8/4, Soundbank Manager for å laste opp lydbanker til MIDI-synthen, Instrument Manager for redigering av parametre for de forskjellige MIDI-instrumentene.

Programmene for oppsett av MIDI-synthen gir et inntrykk av grovpussede interne utviklingsverktøy. Instrument Manager-programmet støtter ikke en gang lange filnavn! Her er det rom for forbedringer.

Du finner også et avspillingsprogram for CD, MIDI eller Wav-filer.

Videre til Vår mening