Programvare for CD-brenning

Alle CD-brennere vi har testet leveres komplett med programvare for brenning av flere typer CDer. Det er to løsninger som går igjen, Adaptec Easy CD Pro og CeQuadrat WinOnCD. Felles for begge programmene er at de fungerer helt utmerket.

I CD-brennernes barndom, for et par år siden, var det ingen spøk å brenne CDer. Programvaren var klønete og brennerne var kranglete. På toppen av det hele var brennerne svært dyre, CD-R-platene var dyre og av varierende kvalitet, og det hele låste seg ofte under brenningen. Dette er heldigvis et tilbakelagt stadium. Både brennerne og programvaren har blitt utviklet til et nivå hvor det er både enkelt, praktisk og forutsigbart å lage egne CDer.

Begge programmene vi testet presenterer to vinduer med filoversikt, som i Windows Utforsker. Det er bare å navigere seg frem til katalogen hvor filene du vil brenne er lagret. Så er det bare å dra og slippe på vanlig Windows-vis, både for mapper og enkeltfiler - nærmest som å kopiere til diskett.

Når du er ferdig med dette, er det bare å sette i gang brenningen. Du får opp et vindu som viser fremdriften i prosessen, og når det hele er ferdig serveres CD-en nærmest rykende fersk på et fat, siden skuffen i brenneren åpnes automatisk når prosessen er over.

Testing av brenneprosessen

Første gang du skal bruke brenneren er det lurt å kjøre en test. Alle brennerprogrammer gir deg muligheten til å bare teste, teste og brenne hvis testen er vellykket, eller å gå rett til brenning.

Velg den høyeste brenne-hastigheten og bruk gjerne mange datafiler fra forskjellige steder på harddisken. Hvis dette går bra, kan du regne med at alle fremtidige prosjekter lar seg gjennomføre uten problemer, og kan droppe testingen for nye prosjekter.

Hvis systemet ditt er for langsomt, kan du først lage en såkalt "image-fil". Dette er en fil hvor alle data ligger plassert slik de er tenkt på CDen. Når du brenner fra en slik fil, spiller ikke systemets hastighet så stor rolle, siden det bare er ren overføring som foregår mellom PC og brenner.

Det som kan skje på langsomme PCer er at den ikke klarer å fore brenneren med data raskt nok. Hvis dette skjer, får du det som kalles "buffer underrun", som betyr at brenneren gikk tom for data. Brenneren kan ikke vente, fordi brenneprosessen foregå kontinuerlig. Dette skyldes både selve teknikken og materialenes egenskaper.

Programvaren er blitt mye bedre til å holde orden på datastrømmen, slik at dette ikke lenger er et vanlig problem. At brennerne er blitt bedre og at både PCer og harddisker er blitt vesentlig raskere det siste året, hjelper også godt på stabiliteten.

Merking av platen og esken

Programmene lar deg også lage innlegg for oppbevaringsesken. Du får opp en mal hvor du kan skrive inn tekst og lime inn illustrasjoner. Så er det bare å skrive ut, klippe, brette og sette det på plass i esken.

OBS! Pass på ikke å bruke vanlig kulepenn eller spisse tusjpenner - slike redskaper kan ødelegge mange CD-R-plater. En myk, permanent filtstift er gjerne det beste.

Det finnes også etiketter både for laserskrivere og blekkskrivere. Disse er til å lime på CDen , og det følger med praktiske hjelpemidler for å sentrere etiketten og presse den jevnt på plass uten skrukker.

For litt større opplag finnes det egne skrivere og plater som skriver rett på platene. Dette gir et profesjonelt utseende, nesten som silketrykk som på masseproduserte CDer, men er for kostbart for hjemmebruk.

Hvilken programvare er best?

Dette er vanskelig å svare på. De er begge helt glimrende til alt normalt bruk og vi likte i grunnen begge like godt, de er også svært like å bruke.

Både CeQadrat og Adaptec tilbyr utvidete versjoner for mer avansert bruk. Med disse versjonene kan du brenne flere typer CDer (se egen artikkel) og du får flere kontrollmuligheter for prosjektet ditt. Men dette er først og fremst en sak for programutvikling, mediaproduksjon og andre spesielle bruksområder.