Programmene som sparer minutter

Hvert eneste minutt du er på jobb kan du spare noen få sekunder. Her er fem programmer som gir deg sparte minutter hver eneste dag!(Publisert første gang i januar 2007)

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi lever i en tid der arbeidsformen i større og større grad foregår foran en PC. Vi skriver dokumentasjon, setter opp budsjetter, lager presentasjoner, koder Java, redigerer bilder, slår opp i adressebøker, laster ned programvare, scanner dokumenter - ja, Gud vet hva vi ikke bruker PCen til i disse dager.

Uansett hvor kjapp du er på touchmedoten går det med mye unødvendig tid hver eneste dag, enten det er snakk om å navigere frem til en katalog på harddisken, skrive HTML-tagger til den store gullmedaljen eller for ikke å snakke om alle de små halvsekundene som går med til å lukke et nettleservindu, skrive navnet ditt eller lignende.

Derfor har vi laget en kort og grei oversikt over fem av de programmene som vi bruker i vårt daglige virke for å spare tid, og tro oss når vi sier at du fort kan spare fra fem til tredve minutter hver dag, avhengig av hva slags jobb du har. Selvsagt tar det litt tid å sette seg inn i de ulike programmene, men det er en lav investering i forhold til hvor mye du kan spare inn etter hvert. Og selvsagt er alle programmene gratis.

image: Programmene som sparer minutter


5. Post-it Software Notes Lite

Ah, de evinnelige gule lappene - i stedet for å klistre dem rundt på pulten, hvorfor ikke bare ha dem på skjermen? Dette programmet lager en ny gul lapp til deg med et tastetrykk, og den gule lappen blir liggende på skrivebordet (på PCen, altså) til du sletter den ("alltid øverst" er også en mulighet). Du kan også sette alarm hvis du trenger påminnelse - lettvint og elegant når du bare må skrible ned noe før du glemmer det.

URL: http://www.download.com/Post-it-Software-Notes-Lite/3000-2351_4-10508740.html

4. Webaroo

Okay, la oss innrømme det - litt ikke-relatert surfing nå og da blir det brått i løpet av en arbeidsdag. Sjekke innom DinSide for å skumme igjennom dagens nye artikler (det var kanskje det du gjorde akkurat nå?), stikke innom en nettavis for å se om det har skjedd noe nytt i verden eller en kjapp tur innom favorittbloggen din for å se om det har kommet noen nye innlegg eller kommentarer.

Hvis du tar buss eller tog, er gevinsten med å bruke Webaroo stor. Du kan sette opp programmet til å laste ned ulike nettsteder, for eksempel forsiden til DinSide, og i tillegg velge for eksempel at den skal laste ned alt fra samme domene som er ett klikk fra forsiden (=alle dagens nye artikler her i gården). Har du tenkt til å gå klokka fire, setter du programmet til å kjøre klokka tre, så har du ganske ferske nyheter å kose deg med på toget hjem.

Les mer: Surf uten nettilgang
URL: http://www.webaroo.com/index

3. JDarkRoom

I all sin enkelhet er JDarkRoom ett av programmene som muligens kan spare deg for mest tid. Er du som undertegnede - alltid pålogget på MSN, Outlook ligger kjørende og sjekker eposten i sanntid, RSS-leseren står klar til dyst og så videre, kjenner du sikkert godt til hvor lett det er å bli distrahert i arbeidet.

Finn en feil.
Finn en feil.
Vis mer


JDarkRoom er redningen. Hele skjermen blir sort - vekk med alle kjørende programmer, startmenyen, klokka og hva enn det måtte være. Ren tekst er alt det handler om. Alt du kan gjøre er å lagre eller åpne filer, og følelsen av å sitte ved en PC fra 70-tallet er rett og slett befriende.

URL: http://www.codealchemists.com/jdarkroom/

2. Autohotkey

Okay, Autohotkey er ikke nødvendigvis for alle, men vi tør påstå at de som sparer mest tid er de som investerer tid til å sette opp dette programmet skikkelig. La oss ta det lette eksempelet først: Hvis du skriver navnet ditt flere ganger om dagen hver eneste dag, kan du heller sette opp autohotkey til at dine initialer etterfulgt av enter blir erstattet med ditt fulle navn. Hvis du skriver mye brev i din jobbhverdag, kan "jobbadr"-enter være adressen og postnummeret til jobben etc. "takktakk"-enter kan være "Takk for din henvendelse. Ditt ønske er notert og vil bli tatt opp på neste styremøte. Du kan forvente å få svar innen " og så er det bare å fylle ut resten selv. Og dette helt uavhengig av hvilket program du bruker (gjerne JDarkRoom hvis du vil)!

Jobber du med koding til daglig, er det massevis av tid å spare. La oss ta et kjapt eksempel: Når vi skriver link etterfulgt av et trykk på entertasten, blir det erstattet med koden under:

  |


^v angir at det fra utklippstavlen blir limt inn, og | angir hvor markøren blir stående. Snedig?

Les mer: Autohotkey gjør deg effektiv!
URL: http://www.autohotkey.com/

image: Programmene som sparer minutter


1. Launchy

Kanskje er det andre programmer på denne listen som vil spare deg for mer tid, men vi er ganske sikre på at ALLE vil spare tid på å installere Launchy. Det minimalistiske programmet har én funksjon - det finner frem til det du leter etter når du begynner å skrive på en særdeles effektiv måte.

Trykk alt-space for å få frem et søkefelt og skriv i vei; det være seg navnet på en fil, en katalog, et program etc. For det første trenger du sannsynligvis aldri å trykke på startknappen igjen, siden alt som ligger der indekseres - skriv "excel" og trykk enter, så starter Excel (sannsynligvis holder det med "exc"), skriv "nyttår" og trykk enter så står du i bildemappen fra nyttårsaften, eller skriv "dinside" for å få opp DinSide, gitt at du har lagret den som en favoritt i nettleseren din.

Du setter selv opp hva slags filer som skal være med i søket og hvilke kataloger det skal søkes i, og programmet kan skinnes til å se ut slik du vil. Prakftullt, elegant og så vanvittig hendig - vi får ikke gitt nok ros til denne godbiten.

URL: http://www.launchy.net/index.html

Flere gratisprogrammer finner du her!