Proft og gratis fotoalbum

Neste gang du skal dele bilder med venner og kjente gjør du det med telemarknedslag langt forbi K-punktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å dele seg selv med omverdenen er vår tids trend.

Rekordmange oppretter Facebookkonto (Norge er faktisk det landet i Europa med flest brukere på Facebook), tusenvis av blogger opprettes hver dag og nettjenester som YouTube og Flickr har eksplodert i størrelse.

Kanskje ikke så rart, med andre ord, at Time Magazines prestisjetunge "person of the year"-pris i fjor gikk til oss alle.

Parallelt med at et digitalkamera er å finne i nært sagt alle hjem, kommer også behovet for å dele bildene med andre. Her finnes det drøssevis av løsninger, men mange av dem har en del knyttet til seg med liten skrift. For eksempel blir alle bilder du laster opp til Facebook deres eiendom som de kan bruke til hva de vil.

Proft og gratis

Det beste er naturligvis å ha bildene lagret på din egen server på nettet slik at du, og bare du, eier dem. Der kan du i tillegg ha styring på hvem som får lov til å se bildene og velge å presentere dem som du vil.

Les også: Slik lager du din HELT egen blogg

Og det er nettopp presentasjon vi skal se på i dag, for hva er mest stilig av disse to?

image: Proft og gratis fotoalbum
image: Proft og gratis fotoalbumI dag skal vi ta en titt på tre bildealbum og hvordan du setter dem opp. To av dem er basert på Flash, mens det siste er ren javascript. Ikke la deg skremme at du må fikle litt med et par filer - det er ikke så vanskelig som du kanskje tror, og du kan uansett ikke ødelegge noe.

Polaroid Gallery

Vi begynner med galleriet du så et bildeeksempel på over. Polaroid Gallery er laget av nordmannen Christopher Einarsrud og er gratis å bruke for alle. Galleriet består av en haug polaroidbilder som alle kan dras frem og tilbake, og for å se på et bilde i større format, dobbeltklikker du på det.

Albumet kan enten brukes i tilknytning til en Flickr-konto dersom du har det, eller så kan du laste ned kildekoden og modifiseren en XML-fil for å vise de riktige bildene.

Slik gjør du:
1. Du finner filene du trenger på http://www.no3dfx.com/polaroid/ (ctrl-klikk for å åpne i nytt vindu), i høyre marg der det står "Download Polaroid Gallery v1.01". Last ned denne zipfila og pakk ut til en katalog på harddisken.
2. I katalogen finner du to kataloger, deriblant _pics. Her kan du legge bildene du ønsker å vise (det ligger to eksempelbilder der fra før), men du kan også velge å ha dem plassert et annet sted.
3. Fila photos.xml er den eneste fila du trenger å gjøre noe med. Her legger du inn bildene du vil "gjøre om" til polaroidbilder på følgende vis:

image: Proft og gratis fotoalbum


Du lager enkelt og greit en ny linje pr bilde.
4. Lagre fila og dobbeltklikk på fullscreen.html i samme katalog, så vises bildealbumet. Du kan enkelt laste opp hele greia til ditt nettområde, eller åpne fullscreen.html (eller readme.html) i Notepad e.l. for å se hvordan galleriet bakes inn på en hvilken som helst side.

Les også: De beste bildesettene på Flickr

dfGallery

dfGallery er et annet fotoalbum som også er flashbasert, men det krever at du har en webserver med PHP-støtte. Her er funksjonaliteten en del bedre enn hva tilfellet var for det forrige galleriet - blant annet kan du se på bilder som et lysbildeshow, se det i "ekte" fullskjerm og sette på bakgrunnsmusikk.

image: Proft og gratis fotoalbum


Galleriet støtter både Flickr, Picasa, Fotki og Photobucket, i tillegg til at du kan mate det med egne bilder og RSS-strømmer.

Slik gjør du:
1. Filene ligger på http://www.dezinerfolio.com/2007/06/07/dfgallery/, litt ned på siden (download-ikonet).
2. Fila gallery.xml inneholder alt oppsettet. Her velger du hvilke kataloger bilder og miniatyrbiler ligger i, angir preferanser som antall sekunder mellom hvert bilde etc. Fila er såpass godt dokumentert at oppsettet sier seg selv. Du finner også utfyllende tilleggsinformasjon på http://www.dezinerfolio.com/dfgallery/manual/.

Les også: Nettets tøffeste fotoalbum

Lightbox JS

Denne har du muligens sett flere steder i det siste - bildegalleriet vises ved at selve nettsiden "mørkes ut". I tillegg endres rammens størrelse fra bilde til bilde på ganske elegant vis, og det er også støtte for å sette på en beskrivelse av bildene:

image: Proft og gratis fotoalbum


image: Proft og gratis fotoalbum

Oppsettet er veldig enkelt:
1. Du finner alle filer du trenger på denne siden (downoad Lightbox litt ned på siden).
2. Legg til følgende linjer i HEAD-tagen til websiden:

image: Proft og gratis fotoalbum

3. Albumet oppretter du ganske enkelt slik:

(Husk at js og css-katalogene må ligge rett "under" katalogen der du viser albumet (eventuelt må referansene i punkt 2 skrives om.))

Når du nå klikker på lenken til ett av bildene, kan du bla frem og tilbake for å vise de andre. Du kan se hvordan det fungerer i praksis på den samme siden (klikk på ett av bildene).

Hvis du har spørsmål eller andre gallerifavoritter er det bare å bruke debatten under artikkelen.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!