Proffe effekter i gratisprogram

TIPS: Avansert bildebehandling behøver ikke koste én krone.

Paint.net er et bildemanipulasjonsprogram basert på åpen kildekode, som startet som et utviklingsprosjekt for en gruppe studenter ved Washington State University for noen år tilbake.

Gruppen fikk faktisk økonomisk støtte fra blant andre Microsoft, fordi den opprinnelige ideen var å lage en mulig erstatter til velkjente Paint/Paintbrush, som har vært standardprogram i Windows siden 16-bits dagene, uten særlig utvikling på funksjonssiden.

Les også: Photojoy - kreativ bildebruk

Mer og mer lik Photoshop

Slik gikk det imidlertid ikke, men programmet lever i beste velgående og utvikles stadig. Nå (versjon 3.36) fremstår det som et godt over middels avansert og meget brukervennlig bildemanipulasjonsprogram, med støtte for blant annet lag (layers), fjerning av røde blitsøyne, justering av lysnivåer (levels), anti-aliasing, samt filtre for å manipulere farger, skarphet osv i digitale bilder - i tillegg til alle de kjente tegnefunksjonene fra Paint.

Det finnes dessuten også haugevis av såkalte plugins, eller effects som det kalles i Paint.net-sfæren, som kan lastes ned og installeres som tillegg til Paint.net. På den måten kan du få løst langt flere oppgaver enn det som i utgangspunktet er mulig i standardinstallasjonen.

Proffe effekter i gratisprogram


Plugins utvider funksjonaliteten betraktelig

Problemet er imidlertid at det ikke finnes noen felles oversikt eller rangering av disse effektene. Mange av dem finner du i Paint.net sitt forum, men den kanskje beste listen finner du på nettstedet med det enkle navnet paint.net.amihotornot.com.au, og vi har brukt de siste dagene til å prøve ut noen av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi var i utgangspunktet ute etter skygge- og speilbilde-effekter, noe man ofte ser i produktreklamer for tiden. Vi fant flere alternative plugins, men endte opp med ReflectionFlat og Vandermotten.PaintDotNetEffects.DropShadow.

Filene lastes ned og pakkes ut til mappen Effects, som ligger i programkatalogen (typisk C:\programfiler\Paint.net\Effects).

Under ser du hvordan vi brukte disse tilleggene for å skape dybde i bildet vårt:

Her er bildet slik det var i utgangspunktet.
Her er bildet slik det var i utgangspunktet. Vis mer
ReflectionFlat sørger for speilbilde i "bordet"
ReflectionFlat sørger for speilbilde i "bordet" Vis mer
Drop Shadow har vi her valgt å kun bruke på teksten.
Drop Shadow har vi her valgt å kun bruke på teksten. Vis mer


Vi kommer til å presentere flere Paint.net-guider i tiden fremover. Følg med!

Paint.net er gratis og kan lastes ned fra denne siden. Der finner du også en versjon som kan kjøres fra minneplugg, uten installasjon.