Proffe CD-kopier på 1-2-3

DISKUTER: Du har kjøpt musikk i iTunes Music Store, og brenner den - fullt lovlig - til CD. Du kan enkelt få platen til å se ut som om den var kjøpt i butikken. Men er det lovlig?

Originaler eller kopier?
Originaler eller kopier? Vis mer
orignal eller kopi?
orignal eller kopi? Vis mer


Flere og flere blekkskrivere har innebygd støtte for skriving på CD- og DVD-plater. Enkelte av oss er i tillegg kreative og lager egenkomponerte etiketter, mens andre ønsker at platene, enten det er snakk om sikkerhetskopier eller musikk som er kjøpt hos for eksempel iTunes Music Store eller MSN Music, skal se ut som originalplatene.

Problemet med sistnevnte løsning er bare at den nødvendige grafikken ikke følger med når du laster ned musikken. Det lille album-ikonet holder ikke til annet enn skjermvisning. Så hva gjør du da?

Har du tilgang til original-CD og en skanner, er det naturligvis fullt mulig å digitalisere både CD-etiketten og omslaget, for så å skrive disse ut igjen. Det fordrer imidlertid at du har en viss kontroll på prosessen, inkludert etterbehandling i et egnet fotoprogram.

CD-omslag på nett

Som for så mange andre "behov" har det imidlertid dukket opp flere nettsamfunn som har spesialisert seg på å dele plateomslag og etiketter mellom brukerne, både CDer, DVDer og spill. Enkelte har arkiver på hundretusener av titler. Med andre ord har andre alt gjort skanne- og redigeringsjobben for deg, og dersom du har kjøpt musikken i nedlastbar form, har du plutselig muligheten til å lage CDer som blir til forveksling lik den fysiske originalen i platebutikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om de fleste med juridisk ballast er enige om at dette er klare brudd på opphavsrettighetene, har flere av disse nettstedene eksistert i årevis, og utvalget bare vokser og vokser. Bransjen har tydeligvis mer enn nok av andre utfordringer om dagen. Ingen ser nemlig ut til å bry seg.

Dette trenger du

Typisk programvare for å lage etikett til CD/DVD
Typisk programvare for å lage etikett til CD/DVD Vis mer


Her er en smørbrødliste over hva man trenger for å lage en "proff" kopi:

  • 1. En blekkskriver som kan skrive ut på CD-plater. Mange Canon-skrivere kan dette, i tillegg til noen Epson-skrivere.
  • 2. En CD med skrivbar overflate. Disse platene er som regel helt hvite.
  • 3. Et egnet program for å brenne musikken til CD. Både iTunes og Windows Media Player har denne støtten innebygd.
  • 4. En skanner, dersom man skal lage kopi av egne plater, og ønsker å ta hånd om grafikkbehandlingen selv.
  • 5. Etiketter og omslag kan også lastes ned fra et av de mange nettstedene som tilbyr dette. CD-covers.com har en oversikt over aktuelle nettsteder, og har rangert dem ved hjelp av stjerner.
  • 6. Man kan enkelt bruke programvaren som fulgte med skriveren til å tilpasse og skrive ut omslag og etikett. For Canon-skrivere benytter man Easy CD Print, for Epson-skrivere benytter man Print CD.
  • 7. For omslag bør man bruke glanset papir, aller helst fotopapir, for å få sluttproduktet til å se mest mulig "ekte" ut.

Lovbrudd?

Cover Target er ett av nettstedene med fyldig utvalg av etiketter og omslag for CDer, DVDer og spill.
Cover Target er ett av nettstedene med fyldig utvalg av etiketter og omslag for CDer, DVDer og spill.
Vis mer


Vi oppfordrer ingen til å bryte loven, men ønsker en debatt rundt temaet.

Vi gjør samtidig oppmerksom på at dersom du skulle få lyst til å besøke nettsteder som lar deg laste ned "piratkopierte" omslag og etiketter, bør du være klar over at disse ofte er nedlesset av reklame. Det er ingen god idé å besøke disse sidene uten å oppdatere sikkerhetsprogrammene på PCen din først.

Det kan også være en god idé å benytte en annen nettleser enn Internet Explorer, siden denne er svært utsatt for sjenerende popup-reklame og sårbar for eventuelle uhumskheter på sidene.

Spørsmålet vi stiller er imidlertid om du skal betraktes som lovbryter dersom du laster ned grafikken til bruk på musikk du allerede har betalt for. Hva mener du?

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Mer helgemoro.