Proff TV-redigering du har råd til

Vi har vært på en privat demonstrasjon av Matrox’ nyeste videoredigeringskort, og vi er imponert. Til en overkommelig pris får du nå muligheter som nesten er på nivå med det TV- og videostudioer kan utrette.

Proff TV-redigering du har råd til

Matrox har bare hatt moderat suksess med videoredigeringsløsninger så langt. Men med det nye produktet RT2000 kan det endre seg. RT2000 bygger nemlig bro mellom de typiske amatørproduktene (produkter som er solide, men med begrensede muligheter) og profesjonelle videoredigeringsløsninger.

RT2000 er en komplett pakke, som består av to kort (grafikkort og videodigitaliseringskort) med siste skrik når det gjelder inn- og utporter pluss fire viktige programmer. Matrox lover at RT2000s grafikkort skal fungere knirkefritt sammen med videodigitaliseringskortet.

Privat demonstrasjon

Matrox hadde invitert DinSide til en privat demonstrasjon med deres egen videoguru, Michael Bailey. Vi fikk se hele prosessen, med unntak av overføring fra videokamera til PC-harddisken. Dessuten fikk vi bare se litt av skriveprosessen til harddisk for å lage ferdig film i MPEG-2-format.

Sammen med kortene følger det fire programpakker: fullversjon av videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere (kalt RT, men det dreier seg om siste versjon: 5.1), Ulead Cool 3D for å lage titler, Sonic Foundry Acid Music for å lage lydeffekter og Sonic DVDit! LE for å lage filmer med DVD- eller CD-brennere.

I demonstrasjonen brukte Matrox Premiere, to originale filer i avi-format, myke overganger utviklet av Matrox som kan fininnstilles etter egne ønsker, overliggende titler med perfekt transparens, og gradvise sammensmeltinger av to bilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vi bet oss merke i under demonstrasjonen, var den fabelaktige kontrollen underveis i redigeringen. Vi har absolutt sett alle bitene i det RT2000 tilbyr før – både effekter og sanntids visning på ekstern TV-monitor – men vi har ikke sett så mye på samme tid. Og det er her RT2000 får sine beste salgsargumenter: Kortene som følger med er så kraftige at du kan få vist alle effekter fra flere originalkilder samtidig, uten kvalitetstap.

Helt vanlig PC

Det interessante her er at maskinen som Bailey benyttet ikke er noen kraftplugg utenfor rekkevidde for vanlige PC-kjøpere: Pentium III 500 MHz-prosessor (men RT2000 skal fungere bra sammen med Pentium II 300 MHz eller bedre), 256 MB internminne (128 MB vil også fungere bra) og en ganske vanlig harddisk (trenger noen ledige GB, og må klare å skrive 7 MBps, noe som går greit med de fleste nye harddisker).

Dette betyr at kortene til Matrox gjør veldig mye av det som ellers vil oppta store deler av kapasiteten til maskinens prosessor. Akkurat dette ble tydelig da vi skulle skrive ferdig film fra Premiere til harddisken: det gikk en smule tregt, men da var det hovedsakelig bare maskinkraft og Premiere som arbeidet.

Alt inn og alt ut

RT2000 er bygget for å kommunisere med både de nyeste så vel som eldre eksterne enheter. Derfor er det inn- og utganger for Firewire IEEE 1394 (fungerer bra sammen med de fleste digitale kameraer), antennekabel og S-VHS.

RT2000 støtter oppløsninger i opptil 720x576 piksler med 25 bilderammer per sekund. Det er dessuten støtte for både vanlig TV-format, så vel som widescreen (16x9).

RT2000 støtter alle vanlige og viktige formater, fra webbaserte standarder som RealVideo, ASF (fra Microsoft), QuickTime til MPEG-2, for bruk til DVD-produksjon.

Dyrt?

Matrox RT2000 kommer til å koste ca. 10.250 + mva. i Norge, og da følger det altså med et splitter nytt grafikkort, et 32 MB Matrox Millennium G400 som koster ca. 1600 + mva alene, Adobe Premiere 5.1 som koster ca. 5800 + mva, pluss tre andre programmer som er greie å ha, men som ikke er det beste som er tilgjengelig på markedet.

Selve prisen for RT2000-kortet blir med dette regnestykket bare noen tusenlapper, og da er vi nede på et nivå som ligger nært det som gjelder for vanlige videodigitaliseringskort, som selges alene og som retter seg mot amatørmarkedet.

Mer opplysninger finner du på Matrox' hjemmesider.