Produksjon av integrerte kretser

Mange har nok lurt på hvordan man produserer mikroprosessorer, og noe av dette ble vist og forklart på museet. Men mange av prosessene er hemmelige og ble ikke vist i detalj.

Det mange har lurt på er hvordan selve platen med silisium eller wafer som det heter, blir laget, og hvorfor de er runde. Siden brikkene er omtrent firkantede i en eller annen fasong burde det vel være lurere å produsere dem firkantede i utgangspunktet?

Svaret var svært tydelig. Vi fikk først se eksempler på klupmer av kjemisk rent silisium som så riktig fine ut, nesten som edelt metall.

Produksjon av integrerte kretser


Dette materialet blir smeltet ved svært høye temperaturer og så dyppes en kjerne ned i materialet gjentatte ganger, slik at den ”legger på seg” til ønsket størrelse. De som har støpt stearinlys har en anelse om hvorden dette fungerer.

Produksjon av integrerte kretser


Denne prosessen gir etter hvert en rund klump - eller "ingot" som den kalles, som er spisset i begge ender. Denne klumpen blir så delt inn i tynne skiver, polert og send til videre bearbeiding i fabrikken.

Produksjon av integrerte kretser


Derfor er altså wafer’ene runde, og at de kan produseres i stadig større størrelser er en innlysende fordel. At det også er vanskelig å få det til uten at det blir svakheter i strukturen er heller ikke så vanskelig å forstå.

Produksjon av integrerte kretser


De spesielle draktene kunne man selv prøve å ta på seg, for å få en føling med hvordan det er å jobbe på en Intel ”Fab”, eller fabrikk som vi gjerne kaller det på norsk.

Produksjon av integrerte kretser


Produksjon av integrerte kretser


Videre ble det vist hvordan fabrikkene er bygget for å kontrollere luften for partikler, slik at disse ikke skal ødelegge produksjonen.

Selve produksjonen, som etser lag for lag av silisium og andre materialer, og bygger opp kompliserte mønstre med millioner av små baner i forskjellige fasonger, er helautomatisk. Silisiumplatene blir ikke håndtert av mennesker i selve prosessen, de er der bare for å overvåke det hele.

Nøyaktigheten er så stor i prosessene at det er vanskelig å begripe. Et forsøk vi fant på en av plakatene var å styre en bil langs en rett vei over en strekning på 400 miles (ca 643 km) og ikke avvike mer enn en tomme (2,54 cm).

Vi har hørt historier om skriftlærde i middelalderen som diskuterte hvor mange engler det var plass til på et knappenålshode. Det spørsmålet er fremdeles ubesvart, men det er i hvert fall plass til over 200 millioner transistorer på et alminnelig knappenålshode. Og tallet øker hele tiden.

Fra ukjent teknisk innmat til merkenavn