Problemer med Blu-ray på PC

Hei,
Har støtt på et problem som mange synes å ha. Avspilling av BlueRay film på PC.
Min datter fikk ny bærbar PC til jul. En av grunnene til at vi kjøpte den, (En ASUS) var at den hadde bra grafikkort og BlueRay spiller. Hun vil gjerne se Blue-ray filmer på den. Den har Full HD og HDMI.
Så begynner problemet. Det er ikke mulig å spille Blue-ray filmer som er kjøpt på vanlig måte.

PCen ble levert inn til lokal forhandler som forøvrig er meget hjelpsom.
Etter et par ukers søken uten resultat. PCen har innstallert WinDVD 8.
Får feilmeldinger som at skjermkort ikke støtter formatet, oppdater driver osv. Det er lastet ned kodeker.
Ser på nettet at det er mange som har samme problemet.

Vår lokale leverandør har ikke klart å løse problemet. Det tas opp med importør.

For meg ser det ut til at det har noe med kopisperre å gjøre og at kjøpte filmer ikke kan spilles av på en PC. Det synes som om det kan være mulig å spille av egne Blue-ray filmer (Hvem lager det)?

Hvordan kan problemet løses? Her er det i alle fall et brudd på markedsføringsloven dersom importøren ikke klarer å ordne problemet.

Min datters PC kjører XP, satt opp av leverandør, det skal ikke ha noe å si sier forhandler. (Vil ikke ha Vista på noen av maskinene i familien).

1. Hvordan kan min datter se en kjøpt Blu-ray film på sin PC.
2. Hvordan kan hun se samme film på TV (har ikke prøvd det)?

Hilsen
Leif

Datadoktoren svarer

Hei,

Grunnen til at du ikke får sett filmen har nok med skjermkortet å gjøre, men ikke med kodeker, disse er inkludert i WinDVD 8. Det er driverne som ikke støtter HDCP – DRM/kopibeskyttelsen – som er synderen her.

Disse sperrer imidlertid bare de digitale utgangene (HDMI/DVI) så ved å koble til PCen til en flat-TV med VGA burde avspilling av Blu-ray gå helt fint. Lyden må da kobles separat.

Sjekk også Asus’ nettsider for nye drivere til skjermkortet. Du har ikke skrevet hvilken modell dette gjelder, og uten den nøyaktige informasjonen er det umulig for datadoktoren å gi en fullverdig diagnose. Det finnes jo veldig mange forskjellige modeller.

Skulle det vise seg at Asus-maskinen – mot formodning - ikke på noen måte kan spille av Blu-ray filmer på intern skjerm bør kjøpet kunne heves. Det er jo en alvorlig mangel, spesielt når både maskinvare (Blu-ray spiller og HDMI utgang) og programvare (WinDVD 8) er inkludert så skulle dette tilsi at avspilling skal fungere uten problemer.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar