Problemer for Pentium 4

AMD har god grunn til å gni seg i hendene for tiden. Det kan nemlig se ut som om storebror Intel er inne i en ond sirkel som blir vanskelig å komme ut av. I forrige måned måtte de trekke sin raskeste Pentium III prosessor (1,13 GHz) tilbake på grunn av ustabilitet. Nå avdekkes nye problemer, denne gang med deres kommende prosessor-flaggskip, Pentium 4.

Den nye prosessorfamilien bygger på en helt ny arkitektur, som blant annet muliggjør langt høyere hastigheter enn hva som var mulig med Pentium III. Nå kan det se ut som om Pentium 4 i sin nåværende form vil oppleve samme korte livssyklus som første prosessor med P6-arkitektur, Pentium Pro.

Tester utført av det tyske magasinet Computer Channel tyder på at prosessoren må gjennomgå flere revisjoner før den blir et fullgodt alternativ for deg og meg:

1. Prosessoren krever mye mer strøm enn Pentium III. Dette fører til at den ikke egner seg for eksempel i Bærbare PCer og andre enheter som bruker batterier

2. Den blir svært varm og avgir for mye stråling

3. Den er tregere enn sin forgjenger i enkelte typer applikasjoner

4. Teknologien er dyr, og det forventes at prisen på prosessoren ventes å bli svært høy i lang tid fremover.

Pentium 4 blir lansert senere denne høsten, først i en 1,4 GHz utgave (hvis det da ikke viser seg at problemene er så store at Intel nok en gang må trekke et flaggskip tilbake).

Vi har tidligere omtalt Pentium 4 i blant annet disse artiklene:

Fra Willamette til Pentium 4
Prosessor-prisfest i oktober?