<b>NYTT OPERATIVSYSTEM, NYE FEIL:</b> Mens den nye OS X-versjonen gir mange nye funksjoner, klusser oppdateringen det også til for noen gamle. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NYTT OPERATIVSYSTEM, NYE FEIL: Mens den nye OS X-versjonen gir mange nye funksjoner, klusser oppdateringen det også til for noen gamle. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Problemer etter Yosemite-oppdatering?

Her er de vanligste feilene og tips til hvordan du kan fikse dem.

Apples nyeste operativsystem til Mac, OS X Yosemite, kommer med mange fine nyheter.

Siden lanseringen den 16. oktober, har imidlertid flere brukere meldt om en rekke problemer med sine oppdaterte maskiner.

På Apples supportforum og i andre sosiale medier, florerer det av tråder hvor folk diskuterer hva de sliter med.

Her er en oppsamling av de vanligste Yosemite-problemene, og noen mulige løsninger.

LES OGSÅ: Dette er nytt i OS X Yosemite

Problemer med Wi-Fi

En stor del av dem virker å være relatert til Wi-Fi-oppkoblingen. Noen opplever at det går tregere enn før, mens andre mister forbindelsen helt.

«Problemet ser ut til å ramme en rekke forskjellige bærbare Mac-er, rutere og brukere på ulike steder steder. Det er en rekke ulike løsninger ute og går, men det virker ikke å være én som fungerer for alle, noe som kan tyde på at det er et problem som må fikses i en fremtidig oppdatering», skriver MacRumors.

UMULIG WI-FI? Har trådløstilkoblingen din blitt kranglete etter Yosemite-oppdateringen? Foto: KIRSTI ØSTVANG
UMULIG WI-FI? Har trådløstilkoblingen din blitt kranglete etter Yosemite-oppdateringen? Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Mange av de som har Wi-Fi-problemer, skal riktignok ha oppdatert fra OS X Mavericks til Yosemite. Brukere som har foretatt en såkalt «clean install», altså installert på en helt tom harddisk/SSD, synes ikke å være like plaget.

Apple holder nå på å teste den første oppdateringen til Yosemite, OS X 10.10.1, som forhåpentligvis vil ta hånd om saken, skriver Apple Insider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de foreslåtte løsningene finner vi å deaktivere Bluetooth, slette og koble til nettverket på nytt eller ha den bærbare Mac-en koblet til en strømkilde til enhver tid.

Les flere forslag i en grundig gjennomgang hos OS X Daily.

Bluetooth-trøbbel

Yosemite har også gitt noen brukere problemer med Bluetooth-tilkoblingen, blant annet ved at de ikke får koblet til Bluetooth-høyttalere eller at lyd over Bluetooth lagger mer enn vanlig.

Noen har også opplevd at det ikke kommer noe lyd gjennom Bluetooth-tilkoblede hodetelefoner.

En mulig løsning på noen av disse problemene skal være å nullstille maskinens PRAM (se beskrivelse i faktaboksen).

Det gjør du ved å starte Mac-en på nytt, holde nede tastekombinasjonen Tilvalg-Kommando-P-R før den grå skjermen vises. (Tilvalg er det samme som Alt-tasten.)

Når maskinen starter på nytt igjen og du hører oppstartslyden for andre gang, kan du slippe opp tastene.

Er lyden borte?

Et problem vi selv har opplevd er at lyden ikke fungerer i det hele tatt, og at volumikonetøverst til høyre i menyfeltet er grået ut.

I vårt tilfelle viste det seg at lydinnstillingene var endret, slik at lyd ut var satt til en tilkoblet skjerm i stedet for de interne høyttalerne. Antagelig fordi Mac-en var koblet til denne skjermen ved oppdateringen til det nye operativsystemet.

Vi løste problemet enkelt ved å åpne Systemvalg, velge Lyd, og under fanen for Lyd ut velge de interne høyttalerne igjen.

VELG RIKTIG LYD UT-ENHET: Noen har opplevd at innstillingene er endret etter Yosemite-oppdateringen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
VELG RIKTIG LYD UT-ENHET: Noen har opplevd at innstillingene er endret etter Yosemite-oppdateringen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Mail fungerer ikke

Ifølge Gizmodo har Yosemite også gjort at Mail-appen ikke har virket som den skal.

Noen brukere har støtt på problemer ved sending av epost. Vi har selv opplevd at slettede meldinger ikke blir slettet likevel. I vårt tilfelle var det en Exchange-konto, men Gmail-brukere har også rapportert om feil.

Den beste løsningen er ifølge Gizmodo å sjekke at epostinnstillingene dine fremdeles stemmer.

For å gjøre det, kan det hende du må inn i de avanserte innstillingene på den spesifikke kontoen, og fjerne haken ved Finn og vedlikehold kontoinnstillinger automatisk.

ER EPOSTINNSTILLINGENE RIKTIGE? Det kan være årsaken til problemer i Mail-appen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ER EPOSTINNSTILLINGENE RIKTIGE? Det kan være årsaken til problemer i Mail-appen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Glemsk varslingssenter

Noen har også kommet over en feil som gjør at innstillingene for varslingssenteret nullstilles hver gang man starter Mac-en på nytt.

Løsningen er noe omstendelig og krever at du må inn og fikle med noen Terminal-kommandoer, men på MacRumors' forum har de en oppskrift om du ikke klarer å vente på en feilretting.

Noe mer?

Får du blank eller svart skjerm når du starter maskinen på nytt - eller vekker den fra dvale? Du er ikke den eneste. Ifølge Gottabemobile skal følgende triks gjøre susen:«Dersom du opplever det når du åpner lokket på en bærbar Mac, kan du prøve å lukke det igjen og vente 30 til 60 sekunder før du åpner det igjen», skriver Gottabemobile.

Har du fått problemer på Mac-en din etter oppdatering til OS X Yosemite? Del gjerne dine erfaringer med oss i kommentarfeltet under!