Facebook-sikkerhetshull:

Private Facebook-bilder på avveie

Nesten syv millioner brukere skal være rammet.

OOPS: Facebook innrømmer nå at private bilder fra millioner av brukere kan være på avveie. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Scanpix
OOPS: Facebook innrømmer nå at private bilder fra millioner av brukere kan være på avveie. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det har vært et tøft år for Facebook, det skal være sikkert.

I vår ble den store Cambridge Analytica-skandalen avdekket, der et privat selskap hadde tappet privat informasjon fra millioner av Facebook-brukere, bygd personlighetsprofiler og brukt dem til målrettet annonsering i forbindelse med det amerikanske presidentvalget i 2016.

I sommer måtte Facebook-sjef Mark Zuckerberg legge frem et 225 sider langt dokument for Kongressen, som detaljerte alt Facebook lagrer om deg, i august trakk selskapet sin «spion-app» fra App Store, og i høst lanserte Facebook produktet Portal, som kan brukes til videosamtaler i hjemmet, bare et par uker etter at de måtte tvangsutlogge 90 millioner brukere etter en sikkerhetsbrist.

Og nå har det jaggu skjedd enda en glipp.

Gav feilaktig tilgang til private bilder

Mellom 13. og 25. september hadde Facebook en feil som gjorde at tredjepartsutviklere med tilgang til Facebook-bildene dine ikke bare hadde tilgang til de du hadde publisert på tidslinjen din, slik de egentlig skal.

Apper og tjenester med tilgang til bildene fikk også tilgang til bilder du eventuelt hadde postet på Facebooks markedsplass, bilder du hadde postet til «min historie» og kanskje verst – bilder du hadde lastet opp, men som ikke var publisert, altså som bare du selv egentlig skulle ha tilgang til.

Totalt sett dreier det seg om drøye 1500 apper/tjenester. De aktuelle utviklerne har nå fått beskjed om å slette bilder de urettmessig har fått tilgang til.

…men du må rydde opp selv

«Vi anbefaler at du logger inn på apper du har delt Facebook-bilder med, for å sjekke hvilke bilder de har tilgang til», skriver Facebook på sine hjelpesider.

Det er ingen enkel jobb, for selv om Facebook har en ganske grei oversikt over hvilke apper og tjenester som har tilgang til informasjonen din, er det vanskelig å filtrere på hvilke av dem som har tilgang til bildene dine, og dermed blir dette en høyst manuell jobb.

Men du får i det minste vite om din konto er blitt rammet ved å peke nettleseren til denne siden. I den grå boksen midt på siden får du beskjed om du er rammet eller ei.