Prisforskjell på RAM-brikker

Hva er egentlig forskjellen på minnebrikkene jeg kjøper i nettbutikkene og hos Dell.no?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei!

Jeg har kjøpt en ny Dell Inspiron 1520 notebook med Intel T7100 prosessor, 1 GB RAM og nVidia GeForce 8400M GS grafikkort.

Jeg har planer om å utvide ram’en til 2 eller 4 GB. I den forbindelse har jeg sjekket priser på kompatible brikker hos både Dell og hos nettbutikker og funnet formidable forskjeller.

Eksempler på 1GB minnebrikker til min maskin:
KINGSTON DDR2 DIMM 1GB 667 MHz koster kr 1 421,56 hos Dell.no
Crucial DDR2 SO-DIMM 1GB PC2-6400 (800 Mhz) koster kr 545,- i nettbutikken

For 2GB brikker til min maskin:
KINGSTON DDR2 SDRAM 2GB 667 MHz koster kr 3,072.69 hos Dell.no
Crucial DDR2 SO-DIMM 2GB PC2-6400 (800 Mhz) koster kr 1.895,- i nettbutikken

Er brikkene fra Kingston så mye bedre at man kan forsvare nesten opptil 3 ganger prisforskjell? Hva er egentlig forskjellene på brikkene, og vil jeg i praksis merke forskjell?

Min prosessor har 800 Mhz frontbuss og minnebrikkene fra nettbutikken (de billigste i dette tilfelllet) skal ha 800 Mhz minnefrekvens, og det skal vel føre til ytterligere ytelsesøkning for en langt billigere penge enn Dell sitt alternativ? Jeg blir veldig forvirret av dette og er takknemlig for gode råd om hva jeg burde kjøpe.

Mvh Peder

Datadoktoren svarer

Hei Peder,

Det er slett ikke bare Dell som tar uforskammet mye provisjon på RAM, det gjør for eksempel også Apple. Fenomenet - altså det at folk betaler langt mer enn de egentlig trenger - oppstår i ethvert samfunn der vi finner mye penger, manglende kunnskap eller helst en salig blanding av disse faktorene.

Det er derfor godt å se at noen lurer litt.

For å kort svare på spørsmålene så er som du også nevner brikkene fra Crucial lagd for høyere systembusshastighet, og vil tilsi at du får bedre minneytelse. Når det gjelder kvaliteten trenger du heller ikke være redd, om noe vil jeg påstå at Crucial har et bedre rykte enn Kingston når det gjelder stabilitet.

Sett fra et økonomisk, kvalitetsmessig og ytelsesmessig standpunkt bør du altså gå for minnekjøp fra en nettbutikk.

Det er likevel et par ting du må være obs på. For det første kan noen hovedkort være nokså sære med tanke på hva slags RAM det vil fungere med. Som et eksempel på det kan du se at noen nettbutikker selger minne garantert å fungere med Apple-maskiner, men selvfølgelig fremdeles til langt under prisen Apple selv krever.

Skulle du være så uheldig å få problemer kan du jo alltids bruke returretten, eller søke andre fora for å forsikre deg om at det du skal kjøpe fungerer.

En annen ulempe er at brikkene du kjøper i nettbutikken ikke er "garantert" av Dell, altså at de kan skylde på at "din" RAM har skylden for eventuelle problemer med maskinen. Men i så fall er det ikke verre enn å bytte tilbake til originalbrikkene dersom du skulle bli nødt til å returnere PCen for reparasjon eller lignende.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!