Prisfest på TV-markedet

Prisene er nå så lave er at folk fråtser i TV-er. Se bilder og stor prisoversikt.

Publisert
Sist oppdatert
Med få unntak er det nå LCD-TVer som er billigst i 37-42-tommers klassen.


TV-bransjen opplever en gullalder, slik kamerabransjen opplevde ved overgangen fra analog til digital teknikk. Og likhetstrekkene er mange; alle vil ha det, oppløsningen øker, kvaliteten tar stadige kvantesprang og prisene stuper.

Men kanskje viktigst av alt: nordmenn nøyer seg ikke lenger med ett eller to apparater.

Se bilder og stor prisoversikt

- Vi opplever nå oftere og oftere at kunder kjøper flat-TV nr tre og fire, forteller Kristian Halvorsen, som er Product Manager for plasma og LCD-TV hos Komplett.no. Prisutviklingen viser en sterkt nedadgående kurve, og dette hjelper selvfølgelig på for veksten, fortsetter han.


Denne uken selger Komplett.no en 32 tommers LCD-TV fra HannSpree til 3.990 kroner. Elkjøp har også vært under 4.000-merket med en 32 tommers modell fra Philips, og markedet flommer over av modeller til rundt 5.000-6.000 kroner.

Plasma fortsatt aktuelt

- Vi selger svært mange billige 32 tommere, men også større modeller på 40-42 tommer går bra, forteller Halvorsen. Den store vinneren er LCD-TVene, men Halvorsen fremhever at plasma har sine tilhengere. - Plasma foretrekkes ofte til vanlig TV- og filmtitting, mens LCD gjerne gir den beste opplevelsen ved tilkobling av spillkonsoll og PC, forteller han til DinSide Data.

Ønsker du en TV på 32 tommer har du imidlertid ikke noe valg, det må bli LCD. De minste plasma-TVene på markedet er nemlig 37 tommer. Tidligere var større LCD-TVer langt dyrere enn plasma-TVer i samme størrelse, men det har forandret seg. Da vi sjekket en rekke nettbutikker nylig, var det med få unntak LCDer som var billigst i 37-42-tommers klassen.

Prisfest på TV-markedet


To av de desidert billigste store TVene på markedet. Den øverste er en 37 tommer LCD-TV som selges for 4.990 kroner hos Netonnet, mens Matsuien i front er en 42 tommer plasma-TV som selges for 5.990 kroner hos Elkjøp. Se de ville prisene på 17 TV-modeller

Oppløsningen øker

De første plasma-TVene hadde gjerne en oppløsning på 848 x 480 piksler. Disse TVene var ikke klargjort for HD-signaler med svært detaljerte TV-bilder. Nyere plasma-TVer er stemplet "HD Ready", og har minst 1024 x 768 pikslers oppløsning. LCD-TVer har som regel høyere oppløsning, normalt 1366 x 768 piksler.

I det siste har det imidlertid blitt vanlig med enda høyere oppløsninger, og da er det gjerne 1920 x 1080 piksler som gjelder, også omtalt som full HD-oppløsning (1080p). Spesielt på de virkelig store skjermene kan dette gi svært detaljrike bilder, riktig nok dersom kilden støtter slike signaler. Det gjør blant annet spillkonsollene Xbox 360 og Playstation 3, og spillere for de nye filmformatene HD DVD og blu-ray.

Selv om TVer med full HD-oppløsning ofte ligger i det øvre prisskiktet, har det begynt å dukke opp modeller også i budsjettklassen. Både Huyndai og Toshiba har for eksempel 37" LCD-TVer med full HD-oppløsning, som selges til under 10.000 kroner i flere butikker vi har sjekket.

- Tungvingt og tregt

Øyvind Paulsen er redaktør i vårt søstermagasin Dingz.no
Øyvind Paulsen er redaktør i vårt søstermagasin Dingz.no Vis mer


De aller billigste TVene kommer gjerne fra ukjente produsenter, og her gjelder det å være på vakt. Mange av disse TVene har noen svakheter som skiller dem fra litt dyrere modeller fra mer kjente produsenter.

-Det er et faktum at de ukjente TV-merkene har blitt bedre, men det vil ikke si det samme som at de har blitt bra. Og dette er en nyanse du bør merke deg, for den hører du sjelden av butikkselgere, sier TV-ekspert og redaktør Øyvind Paulsen i Dingz.no.

De to største svakhetene som går igjen på billig-merkene er fremdeles dårlig brukervennlighet og svak bildebehandling, i følge Paulsen.

-Tungvinte menyer og fjernkontroller som ikke reagerer godt nok gjør den daglige bruken mer tungvint enn du skulle ønske, og når det gjelder billedkvalitet ser vi gang på gang at de ukjente merkene er flinke til å skryte på seg spesifikasjoner som ikke gjenspeiles i virkeligheten, fortsetter han.

Spesielt er det mangler i sortnivået og i fargemengden som går igjen, i følge Paulsen; det som skal være sort er i beste fall grått. Treg bildebehandling resulterer ofte også i hakkete bilder i raske sekvenser, og resultatet er at de billigste modellene blir spesielt kresne på kvaliteten på bildesignalet.

-Dette legger du merke til ved at TVen er elendig på vanlige TV-signaler, mens den klarer å gi et greit bilde via DVD, sier Paulsen.

-Etter å ha testet TVer siden 2003 er vår dom uansett klar: Storhetstiden for helt ukjente TV-merker forbi, for når også de store og kjente TV-merkene som Philips, Sony og Panasonic tilbyr modeller i de laveste prisklassene er den klare hovedregelen at de vil være et bedre kjøp, avslutter han.

Her finner du alle TV-testene hos søstermagasin dingz.no (åpnes i nytt vindu)

Billigere og bedre

Har du stramt budsjett og kan klare deg med din gamle TV en stund til, er det imidlertid lys i tunnelen - også om du blir fristet til å handle fra laveste hylle.

- Utviklingen går kontinuerlig. Bildebehandlingen blir stadig bedre, også på billig-TVene, sier Halvorsen hos Komplett.no i en sluttkommentar.

Se de ville prisene på 17 TV-modeller

Her finner du alle TV-testene hos søstermagasin dingz.no (åpnes i nytt vindu)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer