Priser

Det overrasket oss hvor forskjellig prispolitikk de ulike nettstedene hadde. For nøyaktig samme produkt kan du fort betale dobbel pris hvis du ikke passer på.

For enkelte er pris det viktigste punktet i denne testen, og det er ikke helt urimelig. Når sant skal sies, konkurrerer nettmusikkbutikkene i bunn og grunn mot gratisalternativet piratkopiering, og da er det viktig å holde prisene langt nok nede til at folk betaler for seg i stedet. Videre er det en kjennsgjerning at det koster mindre for plateselskapene å selge musikk på nettet kontra å produsere CD-plater, trykke cover, logistikk, distribusjon, etc, så at denne type musikk er billigere enn å kjøpe fysisk bør være rimelig å forvente.

De fleste butikkene i denne testen har en fast pris på enkeltsanger, uavhengig av lengde, og som regel en fast pris på album. Hvis antall sanger i albumet er mindre enn at albumprisen lønner seg, har alle våre stikkprøver vist at butikkene da er flinke til å prise varen riktig (dvs antall sanger ganger pris pr sang).


MSN Music

PriserMSN Music har fast pris på alt. Åtte kroner for en sang og 80 kroner for et album; prislapper som er de hyggeligste i denne testen. I tillegg skal de ha kudos for å tilby fri streaming for 89 kroner i måneden – du betaler 89 kroner og kan lytte så mye du vil på godt over én million sanger, men ikke laste dem ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Priser


iTunes

Priser
PriseriTunes selger også singlene til åtte kroner og tilbyr de fleste album til 80 kroner, men det finnes unntak her og der, der prisen stiger med både 10, 20 og 30 kroner for albumet.

Prefueled.comPrefueled har også en lett forståelig prispolitikk – 8,90 for singler og 85 kroner for album. Du setter penger inn på en prefueled-konto (som også kan lades med ”kontantkort”), men betaler du kun for ett album, tilkommer et gebyr på fem kroner.

CDON.com

Priser
PriserEnkelt og greit – 9,90 for en sang og 99 for et album. I tillegg kommer en kortavgift på 5%. Mens konkurrentene som regel tar dobbel pris for dobbeltalbum, tok CDon.com behagelige 99,- også for De Lillos - Festen er ikke over, det er mer kake igjen (40 sanger!), som må sies å være ett av de bedre kjøpene vi gjorde i denne testen.

Musikkonline.noMusikkonline er den eneste butikken med en litt annerledes prispolitikk enn de andre. En single koster 9,50, og et album koster summen av alle sangene minus 10%. For et album med 10 sanger betaler du 86,-, men for et album med 15 sanger betaler du 128 kroner. Butikken er derfor relativt rimelig når det gjelder album med få sanger, men blir blant de dyreste når albumet har mange sanger.

SOL Musikkdownload

PriserSelv om SOL og QXL er den ”samme” nettbutikken, har de forskjellig prisstruktur. Prisene på singler varierer hos SOL, fra 7,90 til 11,90, men der de fleste av populærsangene ligger på 9,90 eller 10,90. De aller fleste albumene selges for 109 og 119 kroner.

Priser


QXL Musikkbutikk

PriserQXL er dyrest i denne testen, og det med klar margin når det gjelder mange album. 159 kroner for et album kjøpt og lastet ned over nettet er etter vår mening alt for dyrt, og singelprisen er også blant de dyreste med kr 9,90 pr sang.

Under ser du en sammenligning over billigst og dyrest når det gjelder albumpris - antall sanger på albumet langs x-aksen og prisen på y-aksen.

Priser


Les videre: Brukervennlighet, betaling og rettigheter