Pretec DC-600

Pretec er en nykommer på markedet for digitale kameraer i Norge. Modellen vi har testet heter DC-600, og er et forholdsvis rimelig kamera. Kameraet har fast fokus, og det gjør at skarpheten ikke blir så god som vi skulle ønske. Men for noen bruksområder kan dette kameraet fungere greit.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Pretec DC-600 kommer i en velassortert pakke bestående av kamera, ekstra minne (4 MB), batterielimnator og all nødvendig programvare. Prisen på ca. 3.000 (inkl. mva) virker derfor ikke avskrekkende ved første øyekast.

LES OGSÅ:

Uskarpe bilder

Bildene som er tatt av vårt standard testoppsett har gode farger, men for dårlig skarphet. Skarphet er noe som er vanskelig å rette i et bildeprogram på en god måte, og kameraet får derfor dårlig karakter på dette testpunktet.

Også utebildene er for uskarpe. Disse bildene er riktignok bedre enn innebildene, men fremdeles er de for dårlige.

Men for bilder som ikke krever høy skarphet, som f.eks. bilder av ansikter med myke overganger, kan kameraet gjøre en noenlunde OK jobb til å illustrere web-sider o.l. Hvis du kikker på testbildene vi har tatt med kameraet, vil du se stor forskjell på bildene med mange små detaljer og bildet av Elin i resepsjonen her hos oss.

Lite brukervennlig

De aller fleste kameraene vi har testet har en LCD-skjerm som benyttes til å se på bildene i kameraet og til å gjøre menyvalg. I tillegg er det som oftest også en liten LCD-skjerm (øverst på kameraet) for å se hvor mange bilder som er igjen, status på blitzen etc. DC-600 har ikke den lille LCD-skjermen, og det innebærer at du må bruke den store for å se hvilke innstillinger som gjelder. Det er tungvint, og gjør at batteriforbruket går opp. Dessuten er det ikke alltid like enkelt å se innstillingene i dagslys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av egenskapene med DC-600 som imidlertid trekker karakteren opp, er at kameraet både har 2 MB fast internminne pluss et CompactFlash-kort med en kapasitet på 2 MB. Det er ikke mange av de rimelige kameraer som er så velutstyrt når det gjelder lagring av bilder i kameraet. Siden oppløsningen bare er 640 x 480, er det derfor god plass til å lagre bilder (30 bilder i beste kvalitet, 59 i dårligste). Kameraet bruker ca. 12 sekunder i beste kvalitet før det det er klart til å ta neste bilde, og det er under middels i forhold til andre kameraer med denne oppløsningen.

Kameraet har både optisk søker og LCD-skjermsøker, og også dette trekker karakteren opp for teknisk kvalitet fordi det sikrer at du alltid kan se et riktig utsnitt.

Mangler i overføringsprogrammet

Den eneste måten å overføre bildene til PCen er med TWAIN-driveren som følger med. Dette er et lite program som startes fra et annet (f.eks. Photoshop) og som kan overføre bilder til PCen. En rekke av de andre kameraprodusentene leverer med både en Twain-driver og et eget program for overføring.

Problemet med akkurat denne TWAIN-driveren er at den ikke kan lagre direkte til disken. Du må derfor lagre ett og ett bilde fra bildeprogrammet, og det er alt for tungvint. Men siden kameraet har CompactFlash-kort, kan du også benytte et eller annet adapter til å overføre bildene, og det anbefales.

Kameraet leveres for øvrig med Bildeprogrammet MGI-PhotoSuite (lett utgave) som er et helt OK program for å redigere bilder, om enn ikke det aller beste.